För barn och unga som har det jobbigt

Har du det jobbigt? Har någon gjort dig illa eller har vuxna bestämt saker om dig utan att lyssna på dig? Då kan det vara bra att prata med någon och få hjälp. Här kommer några tips om vart du kan vända dig.

Ingen får göra dig illa

Ingen får slå, sparka eller dra i håret. Ingen får tvinga dig till pussar, kramar eller sex. Men det finns de som gör det ändå. 

Om någon har gjort dig illa behöver du få vara med människor du tycker om och göra sånt som är roligt. Andra kan också hjälpa dig. Personer i din familj och dina vänner vill ofta hjälpa dig. Det finns också de som har som jobb att hjälpa barn och familjer. Du kanske vill prata med någon.

Alla vuxna som jobbar med barn kan hjälpa dig att få kontakt med socialtjänsten. Socialtjänstens jobb är att hjälpa barn och familjer att få det bättre.

Prata med en vuxen

Prata med en vuxen i din närhet, någon som du litar på och som kan lyssna. Det kan vara en förälder, en idrottstränare eller en släkting. Att prata med någon i din ålder är en bra början, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och ge dig den hjälp du behöver.

Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som måste bry sig om dig. Det ingår i deras jobb. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De är vana vid att hjälpa barn och unga.

Du som blir mobbad eller kränkt i skolan ska först och främst vända dig till skolan. Om du ändå inte får hjälp kan du kontakta barn- och elevombudet Länk till annan webbplats..

Har det hänt något akut?

Ring 112. Om det är på kvällen, om det är bråttom och något akut har hänt.

Är det problem i familjen?

Kontakta socialtjänsten. De finns för att hjälpa unga människor. De lyssnar först på dig och försöker sen hjälpa din familj att få det bättre. Ring till kundtjänst 0920-45 30 00 och be att få prata med socialtjänsten.

För dig som har en förälder eller familjemedlem i fängelse och vill prata med någon finns något som heter Bufff.

Mår du dåligt?

Rädda barnen har tagit fram appen Safe place Länk till annan webbplats. som hjälper barn att möta svåra känslor.

Om du mår dåligt men inte vet vart du ska höra av dig kan du ringa 1177, Vårdguiden Länk till annan webbplats..

Behöver du någon att prata med?

Du som är 18 år eller yngre kan höra av dig till BRIS, Barnens rätt i samhället. Du får prata med en kurator.

För dig som har flytt till Sverige och behöver stöd finns Rädda barnens stödlinje.

Via Mind kan du prata anonymt med medmänniskor om hur du mår och om självmord.

Är det problem med kärleksrelationer?

Mår du dåligt av din relation? Här kan du chatta anonymt om det. För dig upp till 20 år.

Chatten Kärleken är fri är för dig som har hedersrelaterade frågor om förtryck, begränsningar och kärlek.

Läs vidare

Söker du något annat? Det finns också flera andra ställen att vända sig till. Du kan läsa mer på sidan Mina rättigheter - om du har det jobbigt Länk till annan webbplats..

Om du vill veta mer om vad du har för rättigheter och hur du kan få hjälp finns Barnombudsmannen Länk till annan webbplats..

Filmen heter När någon gjort dig illa. Den handlar om hur det kan kännas när något har hänt och hur du kan få det bättre.

Sidan uppdaterades den 26 januari 2023