På livsmedelsverkets webbplats finner du information för livsmedelsföretag och konsumenter
.
Sveriges kommuner och regioner har publicerat om Corona
.
Länsstyrelsen har information om smittskydd på serveringsställen
Anmäl och registrera din verksamhet
Sanktionsavgift är infört i livsmedelslagen
Om du startar en verksamhet innan du har registrerat den ska du betala en sanktionsavgift. Läs mer om sanktionsavgift här.
Rådgivning för entreprenörer
Du kan få gratis rådgivning från NyföretagarCentrum Nord om du planerar att starta ett företag eller nyss har gjort det. http://www.nyforetagarcentrum.se/nord
Coompanion Nord erbjuder avgiftsfri rådgivning för er som vill starta företag tillsammans i kooperativ form. http://nord.coompanion.se
På Verksamt.se:s webbplats
kan du använda dig av en guide/checklista som tar upp det mesta om att starta ett företag och ta fram en egen checklista för att starta restaurang.
Det finns även en företagslots
i Luleå kommuns organisation.
Visitas branschriktlinje för restauranger
Visita som tidigare hette Sveriges hotell- och restaurangföretagare har tagit fram en branschriktlinje som är till för restauranger. Ladda ner, skriv ut, läs och använd. Visitas branschriktlinjer
Branschriktlinje för "Säker mat i Servicehandeln"
Ett mycket efterlängtat dokument som hjälper dig som har en liten butik, kiosk, pizzeria, sushiställe, ett sallads- och mackställe, gatukök, en bensinmack med snabbmatsdel, att servera säker mat. Den finns även som en app. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/branschriktlinjer/saker-mat-i-servicehandeln.pdf
Starta nytt eller ta över ett livsmedelsföretag
För att starta ny eller ta över en verksamhet som hanterar eller säljer livsmedel i någon form eller i något led krävs att företaget är registrerat hos miljö- och byggnadsnämnden.
Du får starta tidigast tio arbetsdagar efter att du lämnat din anmälan om registrering till miljö- och byggnadsnämnden om inte du får ett annat meddelande från miljö- och byggnadsnämnden.
Livsmedelsföretag definineras som: varje företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon form av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel.
För mer information om registrering, klicka på "Registrering" här till höger.
Företagets ansvar att se till att verksamheten uppfyller alla krav
Vid det första besöket efter anmälan kommer stadsbyggnadsförvaltningen, avdelning miljö och bygg att kontrollera hur anläggningen ser ut, hur den är inredd, hur flödet är i lokalen och företagets system för egenkontroll. Vi kan vid det besöket komma att ställa krav på livsmedelsföretagaren att åtgärda de brister som vi ser.
I fall där det ser riktigt illa ut kan vi komma att förbjuda verksamheten i lokalen eller begränsa vad du får göra i lokalen.
Egenkontroll
Ett av kraven som ställs gäller företagets egenkontroll. Ditt företag skall följa något som kallas "God hygienpraxis" (GHP), det är ett antal grundläggande rutiner som all livsmedelshantering ska uppfylla, och sedan behöver du ett bra system för egenkontroll som bygger på principerna för HACCP.
Ansvaret för att göra ett system för egenkontroll som bygger på HACCP ligger helt och hållet på företaget.