West Middle East - Love Antell, Ola Husamou & Arya Aramnejad

WEST MIDDLE EAST - Love Antell, Ola Husamou & Arya Aramnejad

Fristad Luleå

Att ge skydd, att förhindra att en viktig röst tystnar och att ge konstnärer goda möjligheter att utöva sitt arbete. Det är syftet med fristad. I Sverige finns det 24 fristäder, varav Luleå är en.

Vad är aktuellt inom fristadsprogrammet?

Kickoff för Banned Books Week Sverige - Konsert och samtal om yttrandefrihet

Datum: 5 oktober
Tid: 19.00-21.00
Var: Kulturens hus - Restaurangscenen
Fri entré - Fri placering men bordsbokning via Craft & Draft för middag.

Programmet inleds med ett samtal som modereras av Simon Olofsson, mellan Lusine Djanyan, Hanna Sahlberg och Ola Husamou . Samtalet kretsar kring yttrandefrihet och censur i världen och gör nedstamp i Ryssland, Kina och Syrien, men också hur detta påverkar yttrandefrihet i Sverige.

Efter samtalet får vi lyssna till en konsert med West Middle East.

WEST MIDDLE EAST är ett musik- och konstprojekt format av Arya Aramnejad, Ola Husamou och Love Antell våren 2022. Tillsammans skapar de musik med texter på farsi, arabiska, svenska och engelska. För ”Banned Books Week Sverige” framför de nyskrivna
verk tillsammans med musiker från Norrbottens Kammarorkester med gästartist Mirja Palo från Jokkmokk på kantele.

LOVE ANTELL – sverigefinsk musiker och bildkonstnär från Stockholm. Han har medverkat i film, tv och radio, och ställer ut multimediala verk. Under 2023 är han aktuell med albumet ”Du och jag - ett rike - ett land” med projektet Bottenviken, samt utställningen ”Damokles svärd” som visas på Avesta Art.

OLA HUSAMOU – syrisk skådespelerska, barnboksförfattare, dramatiker, poet, översättare, kulturaktivist, musiker. 2019–2021 var hon fristadsgäst i Eskilstuna. Aktuell som skådespelare på Dramaten.

ARYA ARAMNEJAD – iransk musiker och kompositör som blev känd med sången ”Ali Barkhiz” där han kritiserar den islamiska regimen, som han sedan fängslades för. 2018–2020 var han fristadsgäst i Stockholm.

LUSINE DJANYAN – armenisk-rysk konstnär och aktivist, medlem i Pussy Riot. Lever i exil i Sverige sedan 2017.

HANNA SAHLBERG – journalist. Varit utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i Kina i flera år och driver Kinapodden. Hon är aktuell med sin debut ”Den osynliga muren: Rapport från mitt misslyckade försök att bli kines”.

SIMON OLOFSSON - verksam som frilansande skribent, kritiker, fotograf och utbildare. Han är sedan många år regelbunden kolumnist i Norrbottens-Kuriren och Piteå-Tidningen.

LUSINE DJANYAN

HANNA SAHLBERG

OLA HUSAMOU

SIMON OLOFSSON

Vad är Fristad?

ICORN international cities of refuge network

I Sverige har vi en lång tradition av yttrandefrihet och världens äldsta tryckfrihetsförordning. Men på många håll blir situationen för det fria ordet sämre och sämre. Författare, journalister, bloggare, konstnärer och musiker förföljs och trakasseras, riskerar liv och säkerhet.

Behovet av fristäder runt om i världen är stort, dels för att skydda de som är i fara men också för att viktiga röster inte ska tystas.

I Sverige finns det 24 fristäder, varav fem finns i norra Sverige: Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Östersund.

Den eritreanske förafttaren och journalisten Tesfagiorgis Habte var Luleås första fristadskonstnär mellan 2017-2019.

Internationellt samarbete

ICORN, International Cities of Refuge Network, är den internationella organisation vi samarbetar med för att kunna ta emot en fristadskonstnär. Mer om deras arbete kan du läsa på ICORNS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den övergripande tanken för ICORNS arbete med fristäder är Skydda – Främja – Delta.

  • Skydda/Protect - Att ge skydd, att förhindra att en viktig röst tystnar.
  • Främja/Promote - Att ge konstnären goda möjligheter att utöva sitt arbete.
  • Delta/Participate - Att ge konstnären en plats i kulturlivet, introduktion i olika nätverk, möjligheter att publicera sig, att delta i kulturprogram, möjligheter att ställa ut med mera.

Lokalt samarbete viktigt

Mottagandet av fristadskonstnären arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningen, men behöver samarbeta med många fler: anställda inom Luleå kommun, frivilligorganisationer, företag och allmänhet.

Region Norrbotten och Kulturrådet stöder projekt inom Luleås fristadsarbete.

Sidan uppdaterades den 19 september 2023