Elever på Vuxenutbildningen presterar bättre än riksgenomsnittet

Antalet elever som klarar betygen i svenska för invandrare är högre än stora delar av övriga riket, och andelen elever som gått yrkesutbildning och får jobb inom sitt eget yrkesområde inom sex månader är högt.

– Vuxenutbildningen har en väldigt viktig roll i att få till utbildad arbetskraft i regionen, och är och kommer fortsätta vara aktuell framåt. Den är minst lika viktig för att den erbjuder vuxna en andra chans till utbildning, och som ett verktyg för samhället att lyckas med integrationsuppdraget. Därför känns det riktigt bra att vi kan säga att vi lyckas väldigt bra och håller hög kvalitet, säger Fredrik Bruhn, ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden.

Vuxenutbildningen erbjuder olika vägar för eleverna: de kan läsa svenska för invandrare (SFI), ta kurser som leder till grundläggande eller gymnasiebehörighet, gå olika yrkesutbildningar i egen eller extern regi, yrkeshögskola. Det finns också utbildningar för elever från anpassad grund- och gymnasieskola. Mycket av undervisningen på de olika utbildningarna är flexibel för eleverna, för att möjliggöra att studera samtidigt som man arbetar, eller distansstudier.

– Vuxenutbildningen har små elevgrupper, och det ger en personlig och nära kontakt mellan elever och lärare. Det finns också möjligheter att studera på distans, och det kan ge elever möjlighet att studera i en miljö där de känner sig bekväma och trygga, säger Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör.

Andelen SFI-elever som klarar godkända betyg inom ett år är 65 %, och de är bättre än stora delar av övriga riket. Andelen yrkesstuderande som sex månaderna efter studierna fått jobb inom sitt eget eller ett närliggande yrkesområde är över 70 %. De som inte går till jobb inom samma yrkesområde är i hög grad sysselsatta inom andra yrkesområden efter studierna.

Låg arbetslöshet ger fler studieavbrott

Antalet sökande till gymnasiala yrkesutbildningar är fortfarande lågt och behöver öka för att det ska finnas tillräckligt med rätt utbildad arbetskraft för arbetsgivarna i regionen. Många av de som studerar vid Vuxenutbildningen arbetar samtidigt. Vuxenutbildningen spetsar nu sitt arbete för att stötta eleverna i att klara studierna och inte behöva göra studieavbrott, bland annat genom studievägledning.

– Arbetslösheten i Luleå är låg och vår tolkning är att det kan vara en orsak till avbrutna studier, för att eleverna redan har ett heltidsarbete. En del utbildningar är också på distans och det kan ge fler avbrott. Att stötta eleverna så de inte avbryter sina studier är ett av de mål som Vuxenutbildningen arbetar vidare med, avslutar Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör.

Ärendelista AGN arbetsutskott

Kontaktpersoner

Fredrik Bruhn, ordförande arbetsmarknads- och gymnasienämnden, fredrik.bruhn@lulea.se, telefon: 076-14 77 981.

Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör, maarit.enbuske@skol.lulea.se, telefon: 0920-45 31 21

Sidan uppdaterades den 27 mars 2025