Riksrekryterande spetsutbildningar till Luleå Gymnasieskola
Luleå Gymnasieskola har fått beviljat av Skolverket att bedriva spetsutbildning i fysik och matematik. Utbildningarna är riksrekryterande och riktar sig till elever med starka förutsättningar inom matematik och naturvetenskap.
Spetsutbildningen i matematik har varit på försök sedan 2009 men nu permanentats, och utökats med en spetsutbildning i fysik som startar hösten 2025.
– Genom dessa utbildningar ger vi högpresterande och särbegåvade elever möjligheter att utmanas och nå som långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, säger Maria Hahne, rektor för naturvetenskapsprogrammet.
Eleverna söker till utbildningen med ett antagningsprov och sina betyg. Spetsutbildningarna är riksrekryterande vilket innebär att alla elever från hela Sverige kan söka. Eleverna är då även behöriga att ansöka om inackorderingstillägg.
– Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa utbildningar då Sverige nu mer än någonsin behöver fysiker och ingenjörer, säger Maria Hahne.
Ett av kraven för att få bedriva en spetsutbildning är ett tätt samarbete med en högskola eller universitet.
– Vi har en mycket god samverkan med Luleå tekniska universitet. Bland annat har vi programråd där universitet och näringsliv ingår. Våra elever har möjlighet att få föreläsningar och tentera i kursmoment. Vi samverkar i flera olika utvecklingsprojekt och aktiviteter, säger Maria Hahne.
Av erfarenhet från andra skolor och för skolans organisation ser Maria Hahne stora samverkansvinster och synergieffekter med att bedriva både spetsutbildning i matematik och fysik. Organisatoriskt ger det även skolan än bättre förutsättningar vad gäller både ekonomiska och personella resurser.
– Det känns bra att vi kan fortsätta satsa på att gymnasieskolan ska erbjuda en mångfald av program och som i det här fallet, spetsutbildningar. Detta är möjligt tack vare den mycket höga spetskompetensen bland de lärare som undervisar i matematik och fysik, vilket är en styrka för Luleå Gymnasieskola, säger Fredrik Bruhn, ordförande arbetsmarknads- och gymnasienämnden.
Kontaktpersoner
Maria Hahne, rektor Naturvetenskapliga programmet,
tfn: 070-387 23 30
Anna Wedestig, programansvarig Ma-spets,
tfn: 070-310 96 41
Sidan uppdaterades den 23 januari 2025