Hägnan fixar helkväll i lokalhistoriens tecken

I samband med SVTs stora satsning Historien om Sverige arrangerar friluftsmuseet Hägnan en kväll med nedslag i Luleås lokala historia. Med föreläsningar om Luleås gamla hamn och vrak, handarbetsträff och gammeldags bakning blir det en helkväll med historia den 22 november.

– Vi vill passa på att prata om lokalhistorien som en del av Historien om Sverige. Det finns många spännande berättelser från vår del av Sverige, exempelvis om de skepp som aldrig nådde Luleå gamla hamn utan ligger kvar som vrak längs kusten, säger Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan.

Föreläsning x 2

Under kvällen kommer Nils Harnesk, Norrbottens museum, och Roine Viklund, Luleå Tekniska Universitet, att föreläsa om gamla Gammelstad, hamnen och nya Luleå.

Den förstnämnda har riktat kritik mot programmet Historien om Sverige, då han menar att norra delen av landet helt glöms bort.

– Det har hänt så otroligt mycket avseende forskning om Norrbottens förhistoria och historia de senaste 20 åren. Ytterst lite av detta har däremot förmedlats i den nationella berättelsen om Sverige. Därför är evenemang som historiekvällen viktiga, säger Nils Harnesk.

Bakning och handarbete

Deltagarna i historiekvällen får även prova på att baka mjukbrödet klådda i vedeldad ugn och så blir det stickmys i Storgården.

– Vi visar hur man historiskt gjorde garn av ull. Men vi uppmuntrar alla att ta med eget handarbete av olika slag så myser vi i brasans sken i Storgårdens kök, säger Ida Renlund, museipedagog.

Historiekvällen vänder sig till vuxna och på Hägnans webb finns mer information. Länk till annan webbplats.

Kontakt: Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan, 070-267 44 26

Sidan uppdaterades den 15 november 2023