Brukare misstänks blivit sexuellt ofredad på gruppboende

I samband med en brukarundersökning har en brukare, på ett av kommunens gruppboende för personer med funktionsnedsättning, lämnat uppgifter om att ha blivit utsatt för sexuella närmanden av en vikarie. Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Efter att det blivit känt har enhetschef genomfört samtal med brukaren tillsammans med personal som brukaren är trygg med. Den misstänkte vikarien, som omedelbart stängdes av, ska enligt brukaren ha fört sin hand mellan brukarens ben.

– Ingen brukare i våra verksamheter ska riskeras att utsättas för brott och vi gör nu allt vi kan för att utreda vad som hänt, säger Mikael Bergström, verksamhetschef.

Enhetschefen kommer att genomföra samtal med övriga brukare på gruppbostaden för att utreda om fler blivit utsatta.

– Vår verksamhet bygger på att vi har våra brukares förtroende och om utredningen visar att vi brustit någonstans kommer vi omedelbart att åtgärda det, säger Mikael Bergström.

Enligt de uppgifter som socialförvaltningen har om den misstänkte vikaren har personen inte varit dömd för brott tidigare.

Händelsen bedöms som ett allvarligt missförhållande och utreds enligt Lex Sarah. Socialförvaltningen kommer också att göra en polisanmälan.

Kontakt

Mikael Bergström, verksamhetschef, 0920-45 30 00.

Sidan uppdaterades den 24 oktober 2023