Poeten Isabella Nilsson får årets Erik Lindegren-pris

Nu presenteras årets Erik Lindegren-pristagare och de unga pristagarna i årets novell och konst.

Årets Erik Lindegren-pris går till poeten Isabella Nilsson. Hon får priset för sin förmåga att ständigt ta med poesin till nya platser och genrer.

”Som nonsensprinsessa och poet, dristig översättare och filosofisk äventyrare hjälper hon oss att upptäcka den lyriska potentialen i trams, strunt och vetenskap. I hennes konsekvent genomförda författarskap bildar det roliga och det oroliga jämbördiga inslag och orsakar oemotståndlig svindel hos läsaren”, skriver juryn i sin motivering.

Erik Lindegren-priset instiftades 1992 till minne av den Luleåfödde författaren Erik Lindegren.

Bok & Bilds novell- och konsttävling är en tävling för unga skribenter och konstnärer i Norrbotten.

Till årets unga novellpristagare utses Linnea Backman. I sin novell ”Spottloskan” berättar Backman om huvudpersonen Majas inre konflikt såväl som fysiska smärta.

”Med ett fåtal starka och filmiska scener, där bilder från dåtid varvas med bilder från nutid, får vi som läsare följa med när Maja tvingas inse att hon gjort våld på sig själv för att hon inte vågat vara sig själv. Spottloskan är en viktig text, en sådan som behöver skrivas om och om igen och läsas lika många gånger, för att människan aldrig skall behöva tro att det är någonting fel i det att älska någon av samma kön”, motiverar juryn sitt val av Linnea Backman.

Årets konstpris tilldelas Saga Westerlund för bidraget ”Våga måla!”

Juryn anser att konstnären har använt canvasen på ett överraskande sätt, där betraktaren bjuds in att utforska verket från olika håll.

”Hen har skapat en installation där även mellanrummen har betydelse, och där man kan läsa en berättelse, såväl på som mellan raderna. Verket tar oss med på en resa som rör sig i det vardagliga där vi får ta del av olika utsnitt ur livet. I verket Våga måla! förmedlas ett hoppfullt budskap om att förändringens makt kan ligga i dina egna händer”, anser juryn.

Vinnarbidragen samlas även i en antologi som ges ut under helgen.

Sidan uppdaterades den 3 oktober 2023