Svält och bakning under Hägnans höst

Hägnans höst innehåller bagarstugekurs, lärande program för skolbarn och en del av SVTs satsning ”Historien om Sverige”. Både under höstlovet och under en temakväll för vuxna kan man lära sig mer om vår lokala historia.

Först ut är bakningskurser 4 samt 11 oktober för att hålla liv i bagarstugetraditionen.

– Det blir en exklusiv utbildning i bakning med allt från hur man eldar i bakugnen och själva bakningen till kaffe, provsmakning och så klart skrock och historia, säger Ida Renlund, museipedagog på Hägnan.

Efter kursen får deltagarna behörighet att hyra Hägnans bagarstuga under vintertid.

Interaktivt äventyr under höstlovet

På höstlovet, 31 oktober till 2 november, blir friluftsmuseet en del av SVTs kunskapssatsning Historien om Sverige. Runt om i landet kan museer och andra institutioner ordna aktiviteter om Sveriges historia under flaggen ”En del av historien om Sverige”. På Hägnan innebär det interaktivt historieäventyr om svälten.

– 1867 var det svältår här i norr. Medan man i södra Sverige skickade sitt överflöd av spannmål till Londons hästar fick folk i Norrbotten äta lädersulor och lavar, säger Erica Rönnbäck, museipedagog.

Under höstlovet får barn hjälpa den utsvultne bondpojken att hitta nyckeln till den utlovade brödkistan och får samtidigt till sig en del av historien om Sverige.

Historiekväll för vuxna

Mer folkbildning blir det den 22 november under en temakväll för vuxna. Här blir det föreläsningar om bland annat Luleås gamla hamn och stad, ullens väg från får till garn och gammeldags bakning.

Under hösten pågår även Hägnans program för skolbarn, där skolor kan boka in sig och låta barnen uppleva en alldeles vanlig skoldag anno 1920 eller få vara med på pigornas julförberedelser.

Kontakt:

Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan, 070-267 44 26
Ida Renlund, museipedagog, 070-529 40 42

Sidan uppdaterades den 25 september 2023