Vuxenutbildningarna i Södra Norrbotten skalar upp för att möta kompetensbehoven

Den nya industrialiseringsvågen i Norrbotten är i behov av en rad nya medarbetare. Den största efterfrågan är personal med yrkesutbildningar på gymnasial nivå. Det råder redan brist på många olika kompetenser och de kommunala vuxenutbildningarna startar en rad nya yrkesutbildningar för att anpassa utbudet mot behoven.

Först ut är utbildningen till industrielektriker. I utbildningen varvas teoretiska och praktiska studier med arbetsplatsförlagt lärande hos ett företag i branschen. Utbildningen startar i september och är öppen för ansökan redan nu.

Bristen på elektriker är generellt stor i länet och specialistkompetens mot industri är mycket efterfrågad. Philip Alsén, rekryteringsansvarig på H2 Green Steel som etablerar sig i Boden säger:

‒ Från 2024 och under flera år framöver kommer vi ha ett stort behov av att rekrytera industrielektriker till vår anläggning i Boden. Förutom att få jobba på det som kommer att vara världens mest moderna stålverk är detta också en möjlighet för de som vill jobba med ett av Sveriges största industriprojekt genom tiderna som bidrar stort till den gröna omställningen.

Industrielektriker installerar och monterar elektrisk utrustning samt kontrollerar, underhåller och reparerar el- och automatikutrustningar. Man arbetar med både hög- och lågspänning och kan antingen vara anställd i ett industriföretag eller i ett installationsföretag där man utför uppdrag på olika industrier.

Har man intresse av ett serviceinriktat yrke med programmerbara system såväl som hantverksmässiga moment och tycker om att arbeta med problemlösning, då har man som industrielektriker en mycket god arbetsmarknad i hela länet.

En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att produktionsprocessen ska fungera. Den viktade genomsnittslönen för en elektriker är idag 33 600 kr. (Källa: arbetsformedlingen.se)

Den som är intresserad av utbildningen kan vända sig till den kommunala vuxenutbildningen i sin hemkommun.

Kontaktpersoner:

  • Maria Rendahl, rektor Vuxenutbildningen Boden, 0921-782 22
  • Anders Suikki lärare industrielektriker Astar, 070-323 19 89
  • Tina Bäckström, rektor Vuxenutbildningen Luleå, 0920-45 63 55

Sidan uppdaterades den 8 juni 2023