Tillgängligare museum med qr-koder

Nu blir friluftsmuseet Hägnans byggnader tillgängliga dygnet runt, året om. Dramatiserade guidningar av sju byggnader, allt från det viktiga dasset till den ståtliga Storgården, har filmats och finns nu att se digitalt via qr-koder på plats eller på webben.

– Vi vill tillgängliggöra det kulturarv vi vårdar och göra det med fakta och humor, säger Hanna Ringbjer, museichef Hägnan.

Personalen på museet har själva skrivit manus till de digitala visningarna där tittaren får veta tidstypiska detaljer från varje hus, som att man kan vänja sig vid surrogatkaffe, varför det finns tre dasshål på samma avträde eller att en timrad övervåning kan vara en ren statussymbol.

Två språk

– Vi hoppas att våra filmer ska öka kunskapen om våra byggnader men också för att väcka intresse och göra historien mer levande, säger Beatrice Norberg, antikvarie på Hägnan.

Hägnans byggnader är generellt bara öppna på sommartid, men nu kan man alltså få komma in i husen, digitalt, när som helst under året. Utanför de sju byggnaderna sitter qr-koder som besökaren kan scanna för att komma till visningen.

Filmerna är textade på svenska och engelska, med tanke på de många turister som besöker museet. De finns även tillgängliga på visitgammelstad.se.

Kontakt: Beatrice Norberg, antikvarie Hägnan, 070-529 38 09

Sidan uppdaterades den 26 maj 2023