Så blir nationaldagen på Hägnan 2023

Hägnans nationaldag bjuder på traditioner som tal, nationalsång, dans och musik. Men även på en catwalk med Luleås folktroväsen samt jakthistorier och agility.

– Vi har en del nya inslag i år, bland annat vill vi lyfta de folktroväsen som man trott på i Luleåtrakten förr i tiden och ge dem sin tid i rampljuset, säger Beatrice Norberg, antikvarie friluftsmuseet Hägnan och fortsätter:

– Men vi har självklart kvar nationaldagsparaden till området, musikframträdanden från både kulturskolan och hembygdsgillet samt dansuppvisningar och nationaldagstal.

Årets talare, Roine Wiklund, historiker vid Luleå Tekniska Universitet, kommer lyfta bland annat Sveriges 500-åriga födelsedag och den präst-och kungsgård som funnits just där Hägnan är idag.

Hundar och hästar på Hägnan

Förutom aktiviteterna på scenen erbjuds ansiktsmålning, samtal och kokkaffe vid brasan med Gammelstads jaktvårdsklubb, smeden Rasmus som visar sitt hantverk i smedjan, Luleå brukshundsklubb låter besökare med vovvar testa agility och rallylydnad, det blir en liten marknad med hantverk och barnridning med Ridsällskapet Stall Balans.

Hela nationaldagsprogrammet på Hägnan hittar du här. Länk till annan webbplats.

Kontakt: Beatrice Norberg, antikvarie friluftsmuseet Hägnan, 070-529 38 09

Sidan uppdaterades den 24 maj 2023