Ny bostadsutvecklare till Kronandalen

En ny byggaktör är på gång till Kronandalen i Luleå. Det är Bonava som föreslås få markanvisning till fyra kvarter för att bygga bostadsrätter, radhus samt parkeringshus. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade idag att ställa sig bakom förslaget. Slutgiltigt beslut fattas av kommunstyrelsen den 11 april.

– Det är väldigt positivt att aktörerna vill bygga i Kronandalen, trots lågkonjunktur och inflation. Det visar att Luleå har en stark bostadsmarknad, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S).

Kommunens markanvisningsinbjudan till de fyra kvarteren vid Kronandalens östra entré ­- Kåsan, Ryggsäcken, Termosen och Vandraren - fick åtta förslag som alla höll bra kvalitet. En grupp tjänstepersoner vid Luleå kommun har utvärderat förslagen. Efter utvärderingen föll valet på Bonava, som vill bygga flerfamiljshus med bostadsrätter på två till fem rum i kvarteren Kåsan och Ryggsäcken, totalt cirka 170 lägenheter, samt 18 radhus i kvarteret Termosen. Kvarteret Vandraren blir parkeringshus.

– Bonava har ett robust förslag med hög kvalitet även gestaltningsmässigt med öppna gårdar mot parken. Bonava har i andra städer visat stor genomförandekraft samt har erfarenhet av att bygga flera kvarter samtidigt. Det är viktigt för Luleås utveckling att bostadsbyggandet håller hög fart, säger Erik Johansson, projektledare för Kronan.

Bonava bedriver bostadsutveckling i Sverige, Tyskland, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen. De fokuserar på storstadsregioner och strävar efter att stärka positionen på marknader med stor potential för ett långsiktigt värdeskapande genom att skapa hållbara grannskap.

– Luleå växer och vi är glada över möjligheten att utveckla hållbara grannskap på Kronandalen. Vi har lång erfarenhet av bostadsutveckling i Umeå och ska ta med oss framgångsfaktorerna in i våra kommande projekt i Luleå. Vår idé är att skapa bostadsområden som uppmuntrar människor att umgås. Då skapas tillit, trygghet och till och med lycka, säger Andreas Back, affärsutvecklingschef, Bonava.

Kontaktpersoner
Anders Back, affärsutvecklingschef Bonava, 072-278 78 47
Erik Johansson, projektledare Kronan, 076-141 28 58

Sidan uppdaterades den 28 mars 2023