Ärenden till miljö- och byggnadsnämnden

Björsbyn kan få en padelhall. Det är Viljeros fastigheter som har sökt bygglov för en hall med åtta dubbelbanor och två singelbanor på platsen där Björsby handelsträdgård tidigare låg. Miljö- och byggnadsnämnden behandlar ärendet den 9 juni.

Enligt översiktsplanen ska Björsbyn stärkas som stadsnära by genom bland annat förtätning och en blandning med hyresrätter, bostadsrätter och arbetsplatser. Förtätningen ska ta hänsyn till landskapet och byns karaktär, samtidigt som hästhållningens behov ska prioriteras. Det ska även finnas inom- och utomhusmiljöer för rörelse, rekreation, möten och kulturella intryck.

Avdelning miljö och bygg föreslår att nämnden godkänner bygglovet. Padelhallen bedöms vara en lämplig förtätning i området utifrån översiktsplanens intentioner. Det innebär nya arbetstillfällen och bidrar till rörelse och rekreation för såväl boende i området som för medborgare i Luleå kommun.

Eftersom fastigheten är belägen i anslutning till redan befintlig industribyggnad och konferensanläggning bedöms inte heller åtgärden påverka hästhållningens behov på ett negativt sätt.

Miljö- och byggnadsnämnden behandlar den 9 juni totalt 15 ärenden varav 7 gäller bygglov.

Högt tryck under högsäsong

Sedan ett år tillbaka sammanträder nämnden två gånger i månaden mellan april och augusti. Det för att möta det ökade trycket under högsäsongen.

- Antalet inkomna ärenden till miljö- och byggnadsnämnden har ökat med 30 procent sedan förra året, säger miljö- och byggchef Patrik Wallgren.

- Det beror säkert till viss del på att många är hemma under pandemin och passar på att bygga om, och det är kul att se att det är full fart på byggandet i Luleå. Det ökade trycket gör så klart att handläggningstiden kan påverkas men vi gör allt vi kan för att möta den utmaningen, försäkrar Patrik Wallgren.

Kontakt:
Patrik Wallgren, miljö- och byggchef, 073-096 63 64
Maritha Meethz, ordförande miljö- och byggnadsnämnden, 072-207 79 73

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021