Tidigare öppning av utepooler

Den 31 maj öppnar kommunens utepooler för säsongen, två veckor tidigare än vanligt. Då badhusen fortfarande är stängda får nu Luleåborna möjlighet att simma i bassäng ute, men med flera anpassningar efter pandemilag och allmänna råd.

Vanligtvis öppnar Aronsbadet och Rånepoolen vid skolavslutningen, men i år blir det alltså en tidigare badstart.

– Vi har haft badhusen stängda sen i november då det är väldigt svårt att hålla avstånd i omklädningsrum, duschar och skorum där. Som ett litet plåster på såren drar i nu igång utepoolerna i förväg, säger Veronica Bergsten, chef badverksamheten Luleå kommun.

Maxgräns

Att utepoolerna kan öppna, men inte innebaden, beror på mindre risk för trängsel utomhus. Vid utepoolerna kommer inga omklädningsrum eller duschar vara öppna, det blir inga trånga rum utan en stor utomhusyta där det är enkelt att hålla avstånd.

– Vi kommer ha en maxgräns på 150 besökare samtidigt. Enligt pandemilagen skulle vi kunna ta in många fler, men vi vill verkligen undvika trängsel. En normal sommardag kan vi annars ha mellan 1 500-2 000 gäster, säger Veronica Bergsten.

Maxantalet kan justeras under sommaren beroende på smittoläget.

Vill minimera köandet

För att besökare ska slippa köa utanför utepoolerna kommer Aronsbadets och Rånepoolens Facebooksidor uppdateras en gång i timmen med besöksläget. Man kan även ringa till badet innan man ger sig dit.

Detta gäller för kommunens utepooler 2021:

  • Max 150 personer åt gången släpps in på badområdet. (Maxantalet kan komma att ändras under sommaren beroende på smittoläge.)
  • Facebooksidorna för Aronsbadet Länk till annan webbplats. och Rånepoolen Länk till annan webbplats. uppdateras en gång i timmen så badgäster inte behöver köa i onödan. Man kan även ringa till baden för att kolla läget. Aronsbadet: 0920-45 63 00 Rånepoolen: 0920-45 75 57.
  • Badgästerna har själva ett ansvar att respektera myndigheternas allmänna råd inne på området.
  • Enbart en person åt gången tillåts vid starten på vattenrutschbanorna, övriga köar nedanför. Om kösystemet inte sköts kan det bli aktuellt att stänga vattenrutschkanorna.
  • Utökade städrutiner på ytor som handtag och liknande.

Kontakt: Veronica Bergsten, enhetschef Luleå kommuns bad, 0920-45 54 84

Sidan uppdaterades den 18 maj 2021