Innovation i fokus när ramarna tas

Budgetutskottet beslutade idag om de preliminära ramarna för kommunens verksamheter och de kommunala bolagen. Ramarna ger underlag till strategisk plan och budget som tas i oktober. Skattesatsen är oförändrad med 22,50 kr per 100 skattekronor.

Intäkter i form av skatter och statsbidrag uppgår till 5,1 miljarder kronor 2021, 5,2 miljarder kronor 2023 och drygt 5,3 miljarder kronor under 2024, detta baserat på befolkningsprognosen från SCB med en befolkningsökning på ungefär 400 nya personer årligen.

- Vi behöver få ner kostnader, så att intäkterna från skatter, statsbidrag och avgifter täcker verksamhetens kostnader. Det är ingen långsiktig lösning att leva på utdelning från våra bolag, jag är glad att den preliminära budgetramen vi beslutade om idag inte bygger på utdelningar, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

Innovation i fokus

Alla nämnder, med undantag för räddningstjänst, stadsbyggnadsnämnd och barn- och utbildningsnämnd ska effektivisera sina verksamheter med en procent. Kultur- och fritidsnämnden får ett tillskott med en miljon kronor under 2022 och 500 000 kronor för 2023. Detta efter ett tilläggsförslag från Socialdemokraterna som budgetutskottet beslutade om.

- Vi har fått signaler av kultur- och fritidsnämnden att de är hårt drabbade av pandemin och har svårt att uppfylla effektiviseringskravet under rådande omständigheter, förklarar Carina Sammeli.

Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt stadsbyggnadsnämnden får två miljoner kronor under 2022 ur en innovationspott.

- Omställning är prio ett, där vi genom utveckling och innovation ska använda skattemedel smartare, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S).

Besluten i budgetutskottet i korthet:

  • Höjt friskvårdsbidrag till alla kommunanställda, läs mer i egen nyhet
  • Befolkningsprognosen som beställdes av Statistiska centralbyrån visar på en årlig ökning med ungefär 400 personen årligen fram till år 2030
  • Investeringarna för skattefinansierad verksamhet (t ex skolor och badhus) planeras årligen till cirka 400 miljoner kronor. Investering av Hertsö badhus med 130 miljoner kronor är dock utöver de årliga investeringarna. Inom exploatering ska investeringarna vara självfinansierade (genom t ex tomtförsäljning), avgiftsfinansierade verksamheter (som vatten och avlopp) ska finansieras inom taxan.
  • Löneuppräkningar fördelas till nämnderna i efterhand.
  • Ökade kostnader för pensioner på grund av nya antaganden om livslängd omhändertas i strategisk plan och budget.
  • Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden kompenseras för demografiska förändringar.

Egna budgetförslag

Partierna aviserade att de kommer med egna budgetförslag under hösten. Samverkan för Luleå (Centerpartiet, Liberalerna, Sjukvårdsparti, Kristdemokraterna) reserverade sig mot samtliga beslut i dagens budgetutskott. Även Vänsterpartiet lämnade ett särskilt yttrande.

Läs mer om omställning och utvecklingsområden i tidigare nyhet Länk till annan webbplats.

Läs mer om arbetet med strategisk plan och budget

Kontaktperson:

Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande, 073 051 87 92

Sidan uppdaterades den 22 april 2021