Omställning på gång

Hur ska skattepengarna användas för att leverera välfärd och service till medborgarna? Hur ska Luleå utvecklas på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt? Det handlar arbetet med att sammanställa kommunens planeringsförutsättningar om. Alla nämnder ska med dessa ramar som grund planera sin verksamhet. Nu är ett förslag klart, som behandlas kommande vecka i budgetutskottet.

Planeringsförutsättningarna innehåller de preliminära ekonomiska ramarna. Slutlig strategisk plan och budget tas i oktober.

Demografiskt, ekonomiskt, ekologiskt, socialt: utmaningarna för Luleå kommun liksom många fler kommuner och organisationer är stora, och detta präglar allt arbete.

Det handlar om allt färre personer i arbetsför ålder när fler blir äldre, ett stort kompetensbehov, klimatförändringar, coronapandemins följder på social och ekonomisk nivå, ett stort underhållsbehov tillsammans med ett behov av att växa för att trygga skatteintäkterna.

– Vi har sagt det tidigare och det fortsätter att gälla: Vi kan inte göra saker på samma sätt som tidigare. Vi lever i en tid där vi behöver ställa om för att stå rustade inför en snar framtid med mindre resurser och stort rekryteringsbehov. Vi har redan gjort ett stort arbete för att hitta sätt att jobba effektivare och smartare, men behöver göra mycket mer, förklarar kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Preliminära budgetramar

Enligt kommunens finansiella mål och tidigare beslut behöver kommunen nå ett resultat på 50 miljoner kronor under 2020, på 75 miljoner kronor för 2023 och för år 2024 planeras ett resultat på 100 miljoner kronor för att nå överskottsmålet på minst två procent. Det preliminära resultat för 2024 visar på tre miljoner kronor, därför behöver kommunen sänka sina kostnader för att nå målet på två procent överskott.

Jobba på ett smartare sätt

För att nå dit ska samtliga nämnder effektivisera sina verksamheter med en procent, undantagna räddningstjänst, barn- och utbildningsnämnden samt stadsbyggnadsnämnden.

Barn- och utbildningsnämnden ska effektivisera sammanlagt sju miljoner kronor. (En effektivisering på en procent motsvarar 18 miljoner kronor för skolan.) Stadsbyggnadsnämnden ska sänka sina kostnader med en miljon kronor årligen.

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden kompenseras för den demografiska utvecklingen.

– Vi behöver tänka nytt på hur vi gör jobbet, det är egentligen det allt arbete handlar om. Utmaningarna är kända och för att kunna ställa om alla verksamheter behöver vi både spara och satsa. Genom utveckling och innovation ska vi använda skattemedel smartare. Vi behöver hitta nya lösningar för att leverera samma eller bättre välfärd och service till medborgarna, men med mindre resurser. Ett sätt är att så långt som möjligt samordna processer för att hålla kostnaderna nere, förklarar kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S).

I det arbete ingår exempelvis en översyn av inköpsprocessen, energieffektiviseringar, samordning av lokaler och innovativa lösningar som ger en bra eller bättre service till medborgarna, att leverera tjänster på ett smartare sätt med hjälp av teknik till exempel.

Investeringar

Under perioden 2022–2024 planeras investeringar för sammanlagt 1,3 miljarder kronor. Utöver det planeras 837 miljoner kronor för fortsatt utbyggt vatten och avlopp. Budgeterad resultatnivå och behovet av investeringar innebär för perioden 2022–2024 en beräknad upplåning på 492 miljoner kronor.

Utvecklingsområden

Kommunfullmäktige beslutade hösten 2018 om fyra utvecklingsområden där kommunen skulle förbättra sig under mandatperioden 2019–2022. Med bara ett år kvar i mandatperioden är det nu viktigt att fokusera på följande:

Ökad jämlikhet

Fortsätta att prioritera barn och unga, deras hälsa och möjligheter att vara delaktiga samt att använda socioekonomiska analyser som beslutsunderlag.

Mer jämställd fördelning av makt och resurser

Fortsätta att med jämställdhetsanalyser som grund påverka representationen och förändra normer som hindrar. Våld riktat mot kvinnor och barn ska minska.

Minskad klimatpåverkan

Fortsätta att förändra våra egna resor i tjänsten men också påverka andras resor och transporter. Minska matsvinnet och användningen av plaster. När vi bygger och anlägger ska påverkan på klimatet vara mindre och mindre.

Starkare ekonomi för tillväxt

Fortsätta att öka Luleå kommuns attraktivitet och ge framtidstro, förbättra företagsklimatet och öka inflyttningen.

Kontaktpersoner:

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör, 070 228 77 51

Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande, 073 051 87 92

Lena Sallkvist, ekonomichef, 073 228 48 10

Läs förslag till planeringsförutsättningar

Läs mer om stategisk plan och budget

Sidan uppdaterades den 15 april 2021