Ärenden inför stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar på sammanträdet den 15 april 13 ärenden. Bland annat renovering av Blackis i Svartöstaden samt försäljning av Andholmen i Råneå.

Renovering av Blackis

Svartöstadens Folkets Hus, Blackis, byggdes 1902 och är märkt som kulturhistoriskt värdefull byggnad. Idag används den av bland annat Svartöstans Hembygdsförening och Notvikens IK. Byggnaden är i behov av omfattande renovering både utvändigt och invändigt. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår därför att byggnaden renoveras till en kostnad av maximalt 25 miljoner kronor under 2021 och 2022.

Stadsbyggnadsnämnden föreslås godkänna renoveringen samt ge förvaltningen i uppdrag att ansöka om möjliga bidrag till renoveringen.

Andholmen i Råneå förslås säljas

Stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att sälja Löjtnantsbostaden på Andholmen i Råneå. För att göra det möjligt att byggnaden även fortsättningsvis kan bedrivas som besöksanläggning i annan regi föreslås kommunstyrelsen ge nämnden i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för området.

Byggnaden är sedan årsskiftet 2020/2021 i lokalbanken efter att kultur- och fritidsnämnden i april 2020 beslutade att säga upp hyreskontraktet.

Nåidenhallen

Statens haverikommission (SHK) utreder för närvarande takraset i Kiruna. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att stadsbyggnadsnämnden avvaktar SHK:s slutrapport innan beslut tas om åtgärder gällande Nåidenhallen i Luleå.

Detaljplan Kronandalens stadsdelscentrum

Stadsbyggnadsnämnden förslås besluta att anta detaljplan för Kronandalens stadsdelscentrum.

Den gällande detaljplanen från 2017 anger ett stort torg i områdets centrala delar. Sedan dess har arbetet med torgets utformning, funktioner och storlek fördjupats och ett mer ändamålsenligt förslag där torget blivit mindre och en ny form har tagits fram.

Igångsättningstillstånd för Lulsundsrondellen

En ny cirkulationsplats, Lulsundsrondellen, ska byggas vid Bensbyvägen/Logementsgatan. Det blir en av huvudinfarterna till Kronandalen och ansluter till Krondalsvägen som sträcker sig genom stadsdelen. Projektet beräknas vara färdigbyggt 1 juli 2022.

Arbetsutskottet föreslås godkänna projektbudget på 10,5 miljoner samt bevilja igångsättningstillstånd.

Bland övriga ärenden

  • Igångsättningstillstånd för reinvestering belysning
  • Revidering av servicedeklaration Vinterväghållning samt servicedeklaration Parker, lekplatser och naturområden
  • E-förslag om kallbadhus på Gülzauudden
  • E-förslag om att bygga trappor till stranden vid Niporna

Kontakt:
Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef, 070-386 56 08
Anja Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande, 072-229 85 99

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021