Ärenden till socialnämnden

Den 25 februari behandlar socialnämnden sammanlagt 18 ärenden. Bland annat årsuppföljningen för 2020 samt förslaget om beviljade föreningsbidrag till Kvinno- och Tjejjouren.

Socialnämndens årsuppföljning 2020

Trots ett år med pandemin är, enligt förslaget till socialnämnden, bidragen till de prioriterade utvecklings-områdena och måluppfyllelsen är uppnådda. Men pandemin har haft stor inverkan på verksamheten och särskilt gällande personal inom vård och omsorg.

— Coronapandemin har satt fokus på de viktiga vårdarbetena och antalet sökande till vakanser har ökat kraftfullt, säger socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik.

Antalet sökande till vårdutbildningar, lokalt och nationellt har ökat, vilket är positivt på lång sikt. Men under året har sjukfrånvaron stigit totalt sett. Under den tidiga våren var utfallet lovande men corona och rekommendationer med anledning av pandemin, att stanna hemma vid minsta symptom, har lett till en tydligt ökad sjukfrånvaro, vilket tidvis medfört problem med bemanning.

Exempel på aktiviteter och förbättringar i verksamheten under året som gått.

  • Utveckling av förebyggande arbete har medfört att området Folkhälsa bidragit till att främja den psykiska hälsan.
  • Det har skett en positiv utveckling vad avser uppdraget att minska antalet barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet.
  • Antalet vårddygn har minskat såväl för barn, ungdomar och vuxna oavsett kön.
  • Under året har arbetet med att identifiera eventuell ojämställdhet fortsatt där flera jämställdhetsmål har uppfyllts.
  • Arbetet med att mäns våld mot kvinnor ska synliggöras och minska har medfört att fler utsatta har kunnat erbjudas stöd.
  • Vissa aktiviteter som ska förbättra kvalitet till brukare ha kunnat genomföras, annat har fått pausas eller genomföras på annat sätt på grund av pandemin.
  • Resandet har minskat och användandet av digitala lösningar har ökat vid intern och extern samverkan, men också i kontakt med brukare, anhöriga samt vid anställningsintervjuer.

Socialnämndens ekonomiska utfall för året visar på ett positivt resultat på 26 mkr.

Fortsatt ekonomiskt stöd till tjej- och kvinnojouren

Socialnämnden föreslås bevilja ekonomiskt bidrag för år 2021 till kvinnojouren med 1 067 500 kr samt till tjejjouren med 620 190 kronor.

—De här båda jourernas arbete gynnar socialnämndens uppdrag och är helt i linje med vårt arbete för ett jämställt samhälle fritt från våld, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik, socialnämndens ordförande.

Enligt förslaget till socialnämnden, är bedömningen att bidraget till kvinnojouren kan beviljas gällande kostnader för personal, hyra och underhåll samt övriga kostnader för det skyddande boendet, sådant som inte kan ansökas från regeringens statsbidrag för 2021.

Nämndens bedömning är att Tjejouren Luleå kan beviljas bidrag för hyreskostnad och personalkostnad för en årsarbetare så att det ideella arbetet med förebyggande insatser blir möjligt.

Både Kvinno- och Tjejjouren ska lämna in verksamhetsberättelser efter årets slut och pengar som inte använts under året ska återbetalas.

Båda förslagen behandlas i socialnämnden den 25 februari.

Samtliga ärenden till socialnämnden 25 februari

Kontakt

Bodil Wennerbrandt Sevastik, socialnämndens ordförande, 0920 – 45 30 00

Sidan uppdaterades den 20 augusti 2021