Nya busskurer i kreativt samarbete

Det finns ett behov av att rusta upp och modernisera de busskurer i trä som finns vid flera av busshållplatserna i kommunen. Luleå lokaltrafik (LLT) och Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit hjälp av elever på Teknikprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet vid Luleå Gymnasieskola för att designa och bygga de nya busskurerna.  

 I år är det dags för hållplats Klyvargatan på Örnäset och hållplats Ormbergsvägen på Lulsundet att få ny design. 

- Vårt mål är att fler ska resa hållbart. Det är därför viktigt att ha en kollektivtrafik som är attraktiv, trygg och tillgänglig så att fler väljer bussen. Hållplatser är en viktig del i den hållbara resan, säger Anna Kowal Lindbäck, marknads- och kommunikationschef, LLT.  

Luleå lokaltrafik, LLT, ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för hela processen kring ett attraktivt resande. 

Tanken är att förnyandet av busskurerna ska bli ett långsiktigt samarbete. Stadsbyggnadsförvaltningen äger och underhåller hållplatserna inom LLTs linjenät. De ansvarar även för snöröjningen och att tillgängligheten i och runt hållplatsen är god.   

- Det är första gången vi gör detta projekt. Vår ambition är att vi ska fortsätta med detta varje år tillsammans med eleverna på Luleå gymnasieskola, säger Ida Persson, trafikingenjör, stadsbyggnadsförvaltningen.  

Eleverna som läser inriktningen Samhällsbyggande och miljö i årskurs 2 på Teknikprogrammet, Luleå Gymnasieskola har arbetat fram förslag på olika busskurer, även kallat träväderskydd. Elever i årskurs 1 på Bygg- och anläggningsprogrammet, Luleå Gymnasieskola kommer sedan bygga dessa.  

- Vi är glada att eleverna får möjlighet att utforma och bygga kurerna. Det är ett perfekt tillfälle för eleverna att i ett skarpt projekt praktiskt tillämpa de kunskaper de lärt sig under utbildningen och en viktig erfarenhet för framtiden, säger Malin Viklund, förstelärare, Teknikprogrammet. 

Så här går det till  

För att komma fram till vilka två busskurer som ska byggas har eleverna på Teknikprogrammet arbetat i projekt. Sex grupper har tagit fram varsitt förslag till Örnäset och sex grupper har tagit fram varsitt förslag till Lulsundet. Elevernas arbete har resulterat i 12 olika förslag som nu visas i en utställning på Gymnasiebiblioteket och på lulea.se.  

De två busskurerna som sedan ska byggas väljs ut i flera steg. Elever vid Luleå gymnasieskola och grundskolan kommer ha möjlighet att påverka resultatet genom att rösta på vilka förslag som de tycker lämpas bäst som busskur. Röstningen pågår fram till sportlovet. LLT och stadsbyggnadsförvaltningen kommer utvärdera förslagen utifrån deras ställda krav och lärare från Bygg- och anläggningsprogrammet utvärderar förslagen utifrån sina byggtekniska kunskaper. 

Därefter träffas juryn bestående av ovanstående representanter från LLT, stadsbyggnadsförvaltningen och Luleå gymnasieskola för att väva samman alla poäng och utse vilka förslag som bäst lämpas till respektive plats. 

Under våren kommer de framröstade busskurerna byggas av eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet och därefter placeras på respektive plats. Media kommer att bjudas in då.  

Läs mer om projektet och se presentationsfilm med de olika förslagen på www.lulea.se/busskurer Länk till annan webbplats.  

Kontakt  
Anna Kowal Lindbäck, marknads- och kommunikationschef, LLT, 070-6544909  
Ida Persson, trafikingenjör, stadsbyggnadsförvaltningen, 0920-455639 
Malin Viklund, förstelärare, Teknikprogrammet, malin.viklund@skol.lulea.se, 070-3667751 
Birger Karlsson, lärare, Bygg- och anläggningsprogrammet, birger.karlsson@skol.lulea.se, 070-3427705 

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021