Ärenden till miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden behandlar på sitt sammanträde den 27 januari 31 ärenden, däribland bygglov för Sållet 1, tidigare Svartöstadsskolan.

Ändrad huvudman för skola

Svartöstadens friskola ekonomisk förening har sökt bygglov för fastigheten Sållet 1, tidigare Svartöstadsskolan. Bygglovet avser ändrad användning av kommunal skola till skola med privat huvudman. Syftet är att bedriva grund- och förskola i privat regi.

Avdelning miljö och bygg föreslår att nämnden beviljar bygglov.

Byggsanktionsavgift

Politikerna ska på nytt ta ställning till byggsanktionsavgift mot stadsbyggnadsförvaltningen för att utan startbesked ha börjat med mark- och byggåtgärder av ny scen i Stadsparken. Ärendet bordlades vid sammanträdet den 9 december eftersom nämnden önskade klargörande kring sanktionsarean.

Nya uppgifter visar att de ytor som faktiskt är påverkade av markåtgärder och kräver marklov, dvs sanktionsarean, är mindre än vad som tidigare angetts. Minskningen från 8 000 kvadratmeter till 5 252 kvadratmeter betyder också att sanktionsavgiftens storlek minskar något.

Avdelning miljö och bygg föreslår att nämnden fastställer byggsanktionsavgiften till 512 259 kronor.

Nämnden har rätt att ändra sanktionsavgiften till hälften eller en fjärdedel om man bedömer att det finns skäl och om sanktionsavgiftens storlek inte står i rimlig proportion med överträdelsen.

Övriga ärenden

Miljö- och byggnadsnämnden föreslås godkänna bygglov för ny lekplats i Stadsparken. Det är stadsbyggnadsförvaltningen som vill bygga en lekplats, designad som en lavskrika och som bland annat består av rutschkana, klättervägg och rullstolskarusell. Lekplatsen ska placeras i Stadsparkens östra del mot kyrkogatan.

Tallkotten Projekt ekonomisk förening har ansökt om bygglov för nybyggnad av gruppbyggda småhus, carportar och förråd på Hällbacken, fastigheten Björsbyn 1:361. Ansökan avser 28 småhus. Nämnden föreslås godkänna bygglov.

Kontakt:
Patrik Wallgren, miljö- och byggchef, 073-096 63 64
Maritha Meethz, ordförande miljö- och byggnadsnämnden, 072-207 79 73

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021