Förslag: Avloppsledningar till Rutvik samordnas med ny vattenledning till Råneå

Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att avloppsledningsnätet i Rutvik byggs ut i samband med att nya vattenledningar dras till Råneå. Det är ett bland totalt 12 ärenden som stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar den 3 december.

Stadsbyggnadsnämnden har sedan tidigare beslutat att en ny vattenledning för dricksvatten ska dras från Gäddviks vattenverk, via Porsön och Rutvik, till Råneå. Samtidigt finns behov av att bygga ut avloppsledningsnätet i Rutvik som idag begränsar utvecklingen av Rutvik och Gammelstad.

Att göra båda jobben samtidigt skulle ge samordningseffekter och lägre kostnader än att bygga avloppsledningarna i ett senare skede. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår därför att nämnden beslutar att inkludera projekt för utökning av Rutviks spillvattenkapacitet i projektet Överföringsledningar dricksvatten Råneå.

Övriga ärenden

  • Arbetsutskottet föreslås godkänna projektbudget på 6,2 miljoner kronor samt bevilja igångsättning för byggnation av nya ledningar för vatten och avlopp i Honnörsgatan. Syftet är att ersätta tidigare internt va-system samt möjliggöra för fortsatt utveckling av Kronan med fler bostäder i Kulturbyn.
  • Arbetsutskottet föreslås även besluta att godkänna projektbudget på 2,7 miljoner kronor samt bevilja igångsättning för Östra länken etapp 4E avseende el- och optoarbeten.
  • Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att nämnden avslår e-förslag om maxtak för tomträttsavgäld.

Kontakt:
Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef, 070-386 56 08
Anja Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande, 072-229 85 99

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021