Pressmeddelande: Luleås tredje meröppna bibblo

Biblioteksbesökarna i Gammelstad får en utökad service när biblioteket blir meröppet från och med i dag, 2 november. Med en nyckeltagg får besökarna tillgång till biblioteket även utanför bemannad tid.

Gammelstads bibliotek är kommunens tredje meröppna bibliotek. Ända sedan maj har låntagare på biblioteken på Hertsön och Björkskatan haft möjlighet att nyttja lokalerna både före och efter ordinarie öppettider.

– Det har fungerat jättebra på båda ställena, vi har hittills inte stött på några problem. Biblioteken tillhör alla och jag tror att besökaren känner ett ansvar för att ta hand om sitt bibliotek, säger Sofia Lundmark, enhetschef för de meröppna biblioteken.

Nyttjas kvällar och helger

432 meröppet-taggar har hittills registrerats i Luleå och allt fler upptäcker möjligheten. Den som vill nyttja biblioteket utanför ordinarie öppettider ansöker om en tagg och skriver på ett avtal. Sedan är det fritt fram att besöka biblioteket för att låna böcker, läsa tidningar och använda datorerna.

– Meröppet innebär att besökarna har tillgång till biblioteken även på kvällar och helger, men ersätter inte de bemannade öppettiderna. De är fortsatt jätteviktiga för den som vill ha och behöver personlig hjälp och vägledning, säger Sofia Lundmark.

Hertsöns bibliotek, Kvinnobiblioteket Björkskatan och Gammelstads bibliotek har utöver de bemannade tiderna meröppet 10-22 alla dagar året runt. Meröppetbesökaren har därmed tillgång till biblioteket 84 timmar per vecka. Tjänsten riktar sig till personer som är över 18 år. Barn är välkomna i vuxnas sällskap.

Kontakt: Sofia Lundmark, enhetschef biblioteken i Luleå, 073-083 52 84 eller sofia.lundmark@lulea.se

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021