Ärenden till socialnämndens arbetsutskott

Den 28 maj behandlar socialnämndens arbetsutskott sammanlagt åtta ärenden. Bland annat en bostadsförsörjningsplan för vård och omsorg 2020–2025.

Nytt äldreboende föreslås

Andelen äldre i Sverige ökar. I Luleå kommun är prognosen att de som är 70 år eller äldre kommer öka med 7 %, vilket är cirka 950 personer under 2022–2028. Ökningen sker framförallt bland de som är 80 år eller äldre. Socialförvaltningen föreslår därför, som en del i bostadsförsörjningsplanen, att ett nytt äldreboende med 144 platser byggs till 2025.

– Den uppåtgående trenden möter vi på flera olika sätt, exempelvis genom förebyggande insatser, välfärdsteknik och rehabilitering i hemmet, men vi behöver också fler platser på äldreboenden, säger Anna Fors, verksamhetschef.

Det föreslagna boendet ger ett överskott på platser inledningsvis men har möjlighet att möta även kommande års befolkningsökning.

Fler bor kvar i hemmet

Att inte fler boendeplatser behövs klargörs i socialförvaltningens prognos, där de som är yngre än 80 år har allt mindre behov av vård och omsorgsboende. Många kommer kunna bo kvar hemma med stöd och hjälp av hemtjänsten samt digitalisering och välfärdsteknik. Äldre personer har också bättre hälsa längre upp i åldrarna än tidigare.

Ärenden till socialnämndens arbetsutskott 28 maj

Kontakt

Anna Fors, verksamhetschef 072 – 560 68 64

Sidan uppdaterades den 20 augusti 2021