Östra Länken på gång igen

  • Midgårdsrondellen
  • Bodenvägen
  • Ny pumpstation vid Tuna strand
  • Ändring GC-dragning Notviken- Storheden

Nu drar arbetet med Östra Länken igång på bred front igen. Vi har avvaktat vårens intåg och från den 11 maj går projektet ut med full personalstyrka i de arbetsområden som står på tur. Dels är det området kring den nybyggda Midgårdsrondellen som ska färdigställas, dels kommer vi att gräva under Bodenvägen. Två stora jobb som innebär störningar på dessa livligt trafikerade vägar.

Jämfört med förra årets totala avstängning av Haparandavägen kommer inga vägar kring Midgårdsrondellen att stängas av i år. Dock kan det bildas köer och stundvis vara krångligt att ta sig fram i området. – I det här läget finns inga planerade avstängningar av någon väg i området, säger platschef Axel Simu Müller.

Bodenvägen/väg 97

Vad gäller Bodenvägen ska projektet gräva ned vatten- och avloppsledningar och det innebär att vägen kommer att minskas ned med en körbana i vardera riktningen under cirka en månad. Omledningen ändras vartefter bygget fortskrider och hänvisning blir utmärkta på platsen. Detta arbete genomförs i höjd mellan Alcatraz och Tunavallen. På grund av risk för köbildning rekommenderar vi alternativa vägar in/ut till centrum.

Störningar på Tuna

Redan denna vecka påbörjas markarbetena för den nya pumpstationen – P14 som döpts till ”Ljusglimt”. – Räkna med en intensiv period i området kring pumpstation P14 ända fram till sent i höst, säger Malin Suneson, projektledare för etappen.

Placeringen av den nya pumpstationen* blir i direkt närhet till platsen för den gamla stationen, vilket är på strandområdet mellan Tuna och Lule älv. Förutom begräsningar av framkomligheten på gång- och cykelvägarna som passerar bygget har vi aviserat störningar och hastighetsbegränsning på 30km/h på de byggvägar som ska användas till och från arbetsplatsen.

Dessutom kommer det att vara störningar med högt ljud och vibrationer under den inledande spontningen på platsen. Läs mer om P14 på vår webbplats.

För mer information kolla vår webbplats www.lulea.se/ostralanken Länk till annan webbplats.

Not! * Igångsättningstillstånd för pumpstationen vid Tuna strand behandlas vid stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott på sitt kommande sammanträde den 7 maj. Arbetsutskottet föreslås godkänna projektbudget på 29 750 000 kronor samt bevilja igångsättningstillstånd för byggnationen av pumpstation invid Tuna strand.

Kontakt

Kontakt etapp 4F – Midgårdsrondellen, Väg 97 med omnejd

· Projektledare Ingvar Mosesson ingvar.mosesson@lulea.se  0920 45 30 00, 070 313 73 90

· Platschef: Axel Simu Müller axel.simu@ncc.se 070 620 06 14

Kontakt etapp 4E – Tuna – Storheden - P14

· Projektledare Malin Suneson malin.suneson@lulea.se 0920-45 52 09

· Platschef: Axel Simu Müller axel.simu@ncc.se 070 620 06 14

· Arbetsledare: Fredrik Nilsson fredrik.nilsson@ncc.se 072-213 47 27

 

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021