Inför miljö- och byggnadsnämnden

Från april till september sammanträder miljö- och byggnadsnämnden två gånger i månaden. Den 29 april behandlar nämnden nio ärenden, däribland bygglov för 47 lägenheter på Kronan samt ändringstillstånd för Kuusakoski.

Under barmarkssäsongen är trycket som störst på miljö- och byggnadsnämnden. För att effektivisera ärendehandläggningen och beslutsfattandet har nämnden valt att under perioden april till september sammanträda två gånger i månaden istället för en. Syftet är att i större utsträckning möta medborgarnas och företagens behov.

Bygglov för 47 lägenheter på Kronandalen

Avdelning miljö och bygg föreslår att miljö- och byggnadsnämnden beviljar Amasten Bostäder AB bygglov för nybyggnad av flerbostadshus och garage på fastigheten Sovsäcken 2 i Kronandalen. Flerbostadshuset består av 47 lägenheter fördelat på fyra våningar.

Ändringstillstånd för lagring av blybatterier

Miljö- och byggnadsnämnden föreslås tillstyrka Kuusakoski Sverige AB:s ansökan om ändringstillstånd gällande utökad hantering av blybatterier. Det är Länsstyrelsen som har begärt att miljö- och byggnadsnämnden yttrar sig över bolagets ansökan.

Kuusakoski har sedan 2006 tillstånd till miljöfarlig verksamhet för en metallåtervinningsanläggning på Storheden, belägen inom Gäddviks vattenskyddsområde. Det nuvarande tillståndet medger lagring av högst 500 ton blybatterier per år.

Bolaget har nu ansökt om ändringstillstånd och vill att mängden blybatterier istället ska begränsas till maximalt 60 ton i lager vid ett och samma tillfälle, istället för en maximal lagringsmängd per år.

Avdelning miljö och bygg bedömer att risken för olägenhet för människors hälsa eller miljön inte ökar genom den ansökta ändringen. Avdelningen anser vidare att en begränsning av lagrad mängd blybatterier vid ett och samma tillfälle, istället för en maximal lagringsmängd per år, kan vara mer lämplig då detta skulle innebära att större mängder blybatterier inte får lagras på anläggningen under en längre tid. Med hänsyn till detta anser avdelning miljö och bygg att ansökan kan tillstyrkas.

Kontakt
Patrik Wallengren, miljö- och byggchef, 073-096 63 64
Maritha Meethz, ordförande miljö- och byggnadsnämnden, 072-207 79 73

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021