Kvarteret Vallan 1 på Kronan

Riksbyggen bygger lägenheter på Kronan

Riksbyggen har beviljats bygglov för hyresrätter i Kronandalen. Kvarteret heter Vallan 1 och byggstart sker under våren 2020. Riksbyggen planerar för 115 hyreslägenheter i olika storlekar, 1–4 rum och kök.

Det blir totalt fyra flerfamiljshus som är fyra respektive fem våningar höga. Kronandalen där Riksbyggens flerfamiljshus kommer att byggas blir centrum i Kronan och binder ihop de redan befintliga områdena Lulsundsberget, Honnörsbacken, Kronanhöjden, Östra Kronan, Kronanbacken och Kulturbyn Kronan. Kvarteret Vallan 1 ingår i Kronandalens första etapp.

– Vi är mycket glada över förtroendet och ser fram emot att bygga nya lägenheter i Luleå med fokus på naturnära kvaliteter och miljöfrågor. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och det är spännande att vara med och skapa en ny stadsdel, säger Roland Askebrand, affärsutvecklare på Riksbyggen.

– Luleå växer och Kronan är den centrumnära stadsdelen där många gamla och nya Luleåbor kommer att ha sitt hem under lång tid framåt. Långsiktig hållbarhet är kärnan när Kronan planeras och byggaktörerna väljs ut, vi ser fram mot Riksbyggens bidrag, säger Lenita Ericson (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Ytterligare fem byggaktörer har markanvisning i etapp 1 samt två byggaktörer i etapp 2. I Kronandalen finns redan skola och idrottshall, bygget av ett vård- och omsorgsboende pågår och stadsdelscentrum planeras.

Kontaktperson:
Daniel Rova, projektledare Kronan, 0920-45 37 04, daniel.rova@lulea.se

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021