Ärenden inför socialnämndens arbetsutskott

Den 9 januari behandlar socialnämndens arbetsutskott sammanlagt sju ärenden. Bland annat förändring av den verksamhet som idag drivs vid akutboendet Loet.

Verksamheten vid akutboendet Loet ger vård, omsorg och stöd till barn med vårdnadshavare och till ungdomar i behov av tillfälligt skydd och stöd eller när de inte kan bo hemma. Under vistelsen på Loet utreder familjebehandlarna vilket blir socialsekreterarens underlag till beslut om fortsatta insatser. Finns det oro att föräldraförmågan innebär stora risker för barnet så kopplas akuta teamet in som observerar och kan ge stöd till föräldrar samtidigt som teamet tryggar barnets behov av skydd.

– En genomgång av verksamheten visar att den har låg beläggning, att akuta teamet inte kan användas fullt ut och att bedömning av föräldraförmåga, i de flesta fall, kan utföras på annat sätt, enligt Lisbeth Wiklund, områdeschef.

Öppenvården förstärks

– Genom att förstärka öppenvården för barn och unga med två årsarbetare och organisera insatsen i form av akut team till öppenvården, möjliggör socialförvaltningen för fler uppdrag i form av akuta insatser, observationer i hemmet och bedömning av föräldraförmågan, förklarar Lisbeth Wiklund.

Den ekonomiska analysen visar att verksamheten har en hög kostnad. Förändringen innebär en minskning av kostnaden från 16 000 kr per dygn till cirka 3 000 kr per dygn.

Lokalerna på Lostigen, Hertzön kan användas av andra kommunala verksamheter under uppsägningstiden.

Föredragningslista till socialnämndens arbetsutskott den 9 januari

Kontakt:

Lisbet Wiklund, områdeschef, 0920 -45 30 00 eller 070-311 83 64

Sidan uppdaterades den 20 augusti 2021