Ärenden till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 13 november

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott behandlar på sitt sammanträde den 13 november 11 ärenden. Bland annat förslag gällande effektiviseringar.  

Barn- och utbildningsnämndens budget 2020 

Kommunfullmäktige sänkte effektiviseringskravet för 2020 från 38 miljoner till 28 miljoner. Under 2019 har beslut fattats som ger effekt även 2020. För att nå en balanserad budget motsvarande 1 813 miljoner kvarstår då ett behov att genomföra åtgärder motsvarande 24,5 miljoner.  

Närmare 9 miljoner handlar om minskning av centrala resurser och administration inom de olika verksamhetsgrenarna, till exempel ledningsstöd och IT-licenser. Översyn av barnpengen i förskolan ger 7 miljoner och består av bland annat anpassning av löneläget till verkliga andelen förskollärare i verksamheten och minskade vikariekostnader med hjälp av stängningsdagar. Översyn görs också av elevpengen inom grundskola och gymnasieskola.  

- Arbetet med att ta fram förslag för en balanserad budget har varit intensiv in i det sista. Känslan är att vi ändå lyckats ta fram åtgärdsförslag, som även fortsättningsvis ger en god kvalitet i kärnverksamheten, säger Helena Jensen avdelningschef ekonomi och HR.   

Förslag om engelskspråkig verksamhet 

Skollagen och skolförordningen möjliggör att skolenheter kan bedriva engelskspråkig undervisning i grundskolan. Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att göra en ansökan till Skolinspektionen för att starta engelskspråkig undervisning i Björkskataskolans årskurs 7–9 med starttid i augusti 2020. I programmet “Ledande nordlig region” i Vision Luleå 2050 finns ett uppdrag att arbeta för att starta en internationell skola med engelska som utbildningsspråk.  

- Det här är en utvecklingssatsning för grundskolan i Luleå och jag tror att det här kommer att öka kommunens attraktivitet, säger skolchef Maarit Enbuske. 

Se protokoll Länk till annan webbplats.

Kontakt 

Maarit Enbuske, skolchef, 0920-45 31 21 
Helena Jensen, avdelningschef ekonomi och HR, 0920-45 49 55  

Sidan uppdaterades den 19 augusti 2021