Bok & Bild Luleå

20-21 oktober 2023 är det åter dags för Bok & Bild. Konst och litteratur möts genom författar- och konstnärssamtal, föreläsare, ett mässområde, god mat och dryck samt trevligt häng.

Årets tema

Årets Bok & Bild har temat Förändringens makt. I år vill vi ge tunga ämnen ett hopp och en vilja om att skapa positiv förändring, både för oss själva och på samhällsnivå. Med en röd tråd som genomsyrar årets programpunkter, vill vi ge en arena till aktörer som jobbar med förändring av olika slag.

Årets författare/konstnärer

Nya namn 28 september: Nu presenterar Bok & Bild bildkonstnären Annika von Hausswolff. Dessutom två konferencierer med stark norrbottnisk koppling – poeten David Väyrynen och skådespelaren och regissören Martin Sundbom.

Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats.

Nya namn 26 september: Författaren och polisen Simon Häggström och professor Gun Heimer möts i ett samtal om människohandel och mäns våld mot kvinnor. Dessutom ger konstkollektivet Galleri Lillasyster prov på ungt konstnärskap från ett queerperspektiv.

Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats.

Nya namn 21 september: Artisten Maxida Märak, författarna Ann-Helen Laestadius och Moa Backe Åstot skildrar på olika vis Sápmi. Till Bok & Bild kommer även landsskapsfotografen Robin Eriksson Franzén som i sitt filmprojekt skildrar Sveriges sista urskogar.

Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Biljettsläpp och nya namn 14 september:

Nu släpper vi biljetter till årets Bok & Bild Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan välja att boka biljett för enstaka dag, eller boka en biljett för båda dagarna så att du inte missar något.

Barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén ligger bakom en rad uppskattade barnböcker och deltar i ett samtal om sitt skapande där barnet står i främsta rummet. Dessutom gästar hon stadsbibliotekets Fredagsmys med att läsa en saga i Upplevelserummet för att sedan skapa med barnen i Konstlabbet.

Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya namn 7 september: Författaren Jens Lapidus berättar om sin väg från framgångsrik advokat till bästsäljande författare. Polarforskningssekretariatet berättar om polarexpeditioner till både Arktis och Antarktis där även konstnärer deltagit för att tillsammans med forskarna undersökt polarområdena.
Läs mer om akterna här!

Nya namn 31 augusti: Konstnären Carl-Johan De Geer berättar om sin konst som ständigt överraskat och provocerat. Dessutom berättar hälsoinspiratören Tina Persson om hur hon återtog livet efter svår sjukdom och Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center, om narkotikapolisens arbete.
Läs mer om akterna här!

Nya namn 24 augusti: Under Bok & Bild berättar Anna Clarén, Jens Bäckström och Linn Wallo om utmaningarna att leva med funktionsnedsatt barn. Dessutom författaren Marie Lundström om nya romanen och musikern Anna Sellén.
Läs mer om akterna här!

Nya namn 17 augusti: Nu släpper vi våra fyra första akter för årets Bok & Bild. Vi är stolta över att presentera Bland drakar och dragqueens, Mian Lodalen, Knutte Wester och Elias Ericson.
Läs mer om akterna här!

Karta som visar var den nya Hertsökolan byggs

Priser och tävlingar under Bok & Bild

Sedan 2019 utses en vinnare av Bok & Bilds novell- och konsttävling. Vinnarna får 10 000 kronor var, samt publiceras i Bok & Bilds antologi tillsammans med utvalda bidrag från tävlingen.

Tema 2023: Förändringens makt

Det finns möjlighet att skicka in bidrag på ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. Vi tillhandahåller översättning för juryn.

Du som deltar ska vara 16–25 år och bosatt i Norrbotten. Tävlingen öppnar 5 maj och bidraget ska skickas in senast den 27 augusti till BokoBild@lulea.se

Årets pristagare presenteras under hösten.

Mer om priset

1992 instiftade Luleå kommun priset till Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion. Utmärkelsen, som delas ut vartannat år, är ett av Sveriges största lyrikpriser med en prissumma på 200 000 kronor.

Tidigare pristagare:
2021 Jörgen Gassilewski
2019 Jila Mossaed
2017 Eva Kristina Olsson
2015 Ida Börjel
2013 Fredrik Nyberg
2011 Birgitta Lillpers
2009 Tomas Tranströmer
2007 Folke Isaksson
2004 Katarina Frostenson
2002 Bruno K. Öijer
2000 Lars Forssell
1998 Göran Sonnevi
1996 Jesper Svenbro
1994 Eva Ström
1992 Ann Jäderlund

Erik Lindegren

Erik Lindegren föddes i Luleå 1910 och blev en av de stora nyskaparna i svensk poesi. Erik Lindegren anses vara en av den svenska modernismens främsta författare. Flera avhandlingar har skrivits om hans diktning.

Under Bok & Bild delas Erik Lindegrenpriset ut, som är ett av de större poesipriserna i Sverige. Som testamente har Luleå kommun mottagit Erik och Karins boksamling och en skulptur som är ett porträtt av Erik Lindegren av Arne Jones, som kan ses på Luleå Stadsbibliotek.

Bra att veta inför ditt besök

Vi lägger löpande ut information och ändringar på hemsidan och på Bok & Bilds facebook.

Området håller öppet kl 11-21:30 på fredagen, kl 10-21:30 på lördagen.

Bok & Bild Luleå | Luleå | Facebook Länk till annan webbplats.

Nu finns biljetter att köpa via vår hemsida och på plats i Kulturens hus biljettkassa.

Gratis för dig upp till 20 år. Var beredd att visa legitimation.

Vid entrén byts din biljett ut mot ett armband som gör att du kan gå på alla akter.

Biennalen har parallella scener i olika storlekar och det är först till kvarn som gäller. Kom i god tid till programpunkten du önskar se.

Kulturens hus lokaler är tillgänglighetsanpassade med rullstolsramp, hiss, handikapptoalett, hörslinga och lättillgängliga platser avsedda för rullstolsburna.

Mer information om tillgängligheten i Kulturens hus hittar du via länken:

Det är obligatoriskt att hänga in ytterplagg i garderoben, som är gratis. Vi ansvarar inte för värdesaker.

På området finns matservering, caféförsäljning och bar. Det finns inte möjlighet att ta med egen mat och dryck in på området.  

Fotografering och filmning förekommer i lokalerna. Genom att vistas på biennalområdet godkänner du att synas i sändning och i fotodokumentation från festivalen.

Under Bok & Bild 2023 kommer två akter livesändas. Dessa kommer kunna ses live på Bok & Bilds facebooksida.

Ingen foto-film-eller ljudupptagning får ske om det inte finns uttrycklig tillåtelse. Gäller även press, som ska ackrediteras innan.

Kontakt

Har du frågor om Bok & Bild 2023? Kontakta projektledarna Sara Diamant och Mimmi Granberg på bokobild@lulea.se.

Sidan uppdaterades den 28 september 2023