Bok & Bild Luleå
20–21 oktober 2023 är det åter dags för Bok & Bild. Konst och litteratur möts genom författar- och konstnärssamtal, föreläsare, ett mässområde, god mat och dryck samt trevligt häng.
Köp biljett
Det är fritt inträde till hela mässområdet. Till föreläsningarna finns biljetter att köpa via vår hemsida och på plats i Kulturens hus biljettkassa.
Gratis för dig upp till 20 år. Var beredd att visa legitimation.
Vid entrén byts din biljett ut mot ett armband som gör att du kan gå på alla akter.
Bok & bild har parallella scener i olika storlekar och det är först till kvarn som gäller. Kom i god tid till programpunkten du önskar se.
Årets tema
Årets Bok & Bild har temat Förändringens makt. I år vill vi ge tunga ämnen ett hopp och en vilja om att skapa positiv förändring, både för oss själva och på samhällsnivå. Med en röd tråd som genomsyrar årets programpunkter, vill vi ge en arena till aktörer som jobbar med förändring av olika slag.
Årets författare/konstnärer
Återbud 20 oktober: Tyvärr har Annika von Hausswolff tvingats lämna återbud. Den goda nyheten är att hon ersätts av Cassius Fadlabi som ägnar sig åt både konstnärskap och performance.
Nya namn 12 oktober: Zacke, Ellen Sundberg, Josefin Şîlan och Wilma-Saga Persson är kvartetten som får avsluta årets Bok & Bild på temat Förändringen makt med musik och spoken word ur ett norrbottniskt perspektiv.
Nytt namn 5 oktober: Författaren och DJ Anna Gavanas berättar i sin föreläsning om hur det gick till när den elektroniska dansmusiken tog sig från de underjordiska och marginaliserade sammanhangen och rätt in i kulturlivets etablissemang. Efter föreläsningen kliver hon in i DJ-båset och levererar musik under Weekend vibes som får oss i rätt stämning.
Läs mer om akten här! Länk till annan webbplats.
Årets Erik Lindgren-pristagare: Ett av Sveriges största litteraturpris, Erik Lindegrenpriset, ges i år till poeten Isabella Nilsson. Hon får priset för nyskapande poetisk verksamhet där hon tar med poesin till ständigt nya platser och genrer. Som nonsensprinsessa och poet, dristig översättare och filosofisk äventyrare hjälper hon oss att upptäcka den lyriska potentialen i trams, strunt och vetenskap. I hennes konsekvent genomförda författarskap bildar det roliga och det oroliga jämbördiga inslag och orsakar oemotståndlig svindel hos läsaren.
Vinnarna i Bok & Bilds novell- och konsttävling utsetts.
Konstpriset ges till Saga Westerlund för hennes bidrag Våga måla!, där hon visar på en förmåga att på ett överraskande och 3-dimensionellt sätt bjuda in betraktaren att utforska verket från olika håll. Verket tar oss med på en resa som rör sig i det vardagliga där vi får ta del av olika utsnitt ur livet.
Linnea Backman vinner novellpriset för Spottloskan där författaren berättar om huvudpersonen Majas inre konflikt såväl som fysiska smärta. Med ett fåtal starka och filmiska scener, där bilder från dåtid varvas med bilder från nutid, får vi som läsare följa med när Maja tvingas inse att hon gjort våld på sig själv för att hon inte vågat vara sig själv.
Nya namn 28 september: Nu presenterar Bok & Bild bildkonstnären Annika von Hausswolff. Dessutom två konferencierer med stark norrbottnisk koppling – poeten David Väyrynen och skådespelaren och regissören Martin Sundbom.
Nya namn 26 september: Författaren och polisen Simon Häggström och professor Gun Heimer möts i ett samtal om människohandel och mäns våld mot kvinnor. Dessutom ger konstkollektivet Galleri Lillasyster prov på ungt konstnärskap från ett queerperspektiv.
Nya namn 21 september: Artisten Maxida Märak, författarna Ann-Helen Laestadius och Moa Backe Åstot skildrar på olika vis Sápmi. Till Bok & Bild kommer även landsskapsfotografen Robin Eriksson Franzén som i sitt filmprojekt skildrar Sveriges sista urskogar.
Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Biljettsläpp och nya namn 14 september:
Nu släpper vi biljetter till årets Bok & Bild Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan välja att boka biljett för enstaka dag, eller boka en biljett för båda dagarna så att du inte missar något.
Barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén ligger bakom en rad uppskattade barnböcker och deltar i ett samtal om sitt skapande där barnet står i främsta rummet. Dessutom gästar hon stadsbibliotekets Fredagsmys med att läsa en saga i Upplevelserummet för att sedan skapa med barnen i Konstlabbet.
Läs mer om akterna här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nya namn 7 september: Författaren Jens Lapidus berättar om sin väg från framgångsrik advokat till bästsäljande författare. Polarforskningssekretariatet berättar om polarexpeditioner till både Arktis och Antarktis där även konstnärer deltagit för att tillsammans med forskarna undersökt polarområdena.
Läs mer om akterna här!
Nya namn 31 augusti: Konstnären Carl-Johan De Geer berättar om sin konst som ständigt överraskat och provocerat. Dessutom berättar hälsoinspiratören Tina Persson om hur hon återtog livet efter svår sjukdom och Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center, om narkotikapolisens arbete.
Läs mer om akterna här!
Nya namn 24 augusti: Under Bok & Bild berättar Anna Clarén, Jens Bäckström och Linn Wallo om utmaningarna att leva med funktionsnedsatt barn. Dessutom författaren Marie Lundström om nya romanen och musikern Anna Sellén.
Läs mer om akterna här!
Nya namn 17 augusti: Nu släpper vi våra fyra första akter för årets Bok & Bild. Vi är stolta över att presentera Bland drakar och dragqueens, Mian Lodalen, Knutte Wester och Elias Ericson.
Läs mer om akterna här!
Priser och tävlingar under Bok & Bild
Sedan 2019 utses en vinnare av Bok & Bilds novell- och konsttävling. Vinnarna får 10 000 kronor var, samt publiceras i Bok & Bilds antologi tillsammans med utvalda bidrag från tävlingen.
Tema 2023: Förändringens makt
2023 års novellpristagare är Linnea Backman med motiveringen: Med novellen Spottloskan berättar författaren om huvudpersonen Majas inre konflikt såväl som fysiska smärta.
Med ett fåtal starka och filmiska scener, där bilder från dåtid varvas med bilder från nutid, får vi som läsare följa med när Maja tvingas inse att hon gjort våld på sig själv för att hon inte vågat vara sig själv.
Spottloskan är en viktig text, en sådan som behöver skrivas om och om igen och läsas lika många gånger, för att människan aldrig skall behöva tro att det är någonting fel i det att älska någon av samma kön.
2023 års vinnare av konstpriset är Saga Westerlund med motiveringen: "I verket Våga måla! har konstnären använt canvasen på ett överraskande och 3-dimensionellt sätt, där betraktaren bjuds in att utforska verket från olika håll. Hen har skapat en installation där även mellanrummen har betydelse, och där man kan läsa en berättelse, såväl på som mellan raderna. Verket tar oss med på en resa som rör sig i det vardagliga där vi får ta del av olika utsnitt ur livet.
Måleriet är skickligt utfört med en känsla för komposition, detaljer och ytor. Genom att använda perspektivet i rumsligheten skapar konstnären en surrealistisk känsla i detta filmiska verk.
I verket Våga måla! förmedlas ett hoppfullt budskap om att förändringens makt kan ligga i dina egna händer."
Mer om priset:
Det finns möjlighet att skicka in bidrag på ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. Vi tillhandahåller översättning för juryn.
Du som deltar ska vara 16–25 år och bosatt i Norrbotten. Tävlingen öppnar 5 maj och bidraget ska skickas in senast den 27 augusti till BokoBild@lulea.se
Erik Lindegrenpriset 2023 tilldelas Isabella Nilsson för en nyskapande poetisk verksamhet. Hon tar med poesin till ständigt nya platser och genrer. Som nonsensprinsessa och poet, dristig översättare och filosofisk äventyrare hjälper hon oss att upptäcka den lyriska potentialen i trams, strunt och vetenskap. I hennes konsekvent genomförda författarskap bildar det roliga och det oroliga jämbördiga inslag och orsakar oemotståndlig svindel hos läsaren.
Isabella Nilsson, född 1989 och bosatt i Skövde, har sedan debuten med ungdomsromanen Verklighetsprojektet ägnat sin litterära bana åt att studera, skriva och översätta rimmad vers av Lewis Carroll, Mervyn Peake och Edward Lear. Aktuell med En bok för Ingen, som nyligen nominerades till Nordiska rådets pris.
Mer om priset
1992 instiftade Luleå kommun priset till Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion. Utmärkelsen, som delas ut vartannat år, är ett av Sveriges största lyrikpriser med en prissumma på 200 000 kronor.
Tidigare pristagare:
2021 Jörgen Gassilewski
2019 Jila Mossaed
2017 Eva Kristina Olsson
2015 Ida Börjel
2013 Fredrik Nyberg
2011 Birgitta Lillpers
2009 Tomas Tranströmer
2007 Folke Isaksson
2004 Katarina Frostenson
2002 Bruno K. Öijer
2000 Lars Forssell
1998 Göran Sonnevi
1996 Jesper Svenbro
1994 Eva Ström
1992 Ann Jäderlund
Erik Lindegren
Erik Lindegren föddes i Luleå 1910 och blev en av de stora nyskaparna i svensk poesi. Erik Lindegren anses vara en av den svenska modernismens främsta författare. Flera avhandlingar har skrivits om hans diktning.
Under Bok & Bild delas Erik Lindegrenpriset ut, som är ett av de större poesipriserna i Sverige. Som testamente har Luleå kommun mottagit Erik och Karins boksamling och en skulptur som är ett porträtt av Erik Lindegren av Arne Jones, som kan ses på Luleå Stadsbibliotek.
Bra att veta inför ditt besök
Vi lägger löpande ut information och ändringar på hemsidan och på Bok & Bilds Facebook-sida.
Området håller öppet kl. 11–21.30 på fredagen och kl. 10–21.30 på lördagen.
Kulturens hus lokaler är tillgänglighetsanpassade med rullstolsramp, hiss, handikapptoalett, hörslinga och lättillgängliga platser avsedda för rullstolsburna.
Mer information om tillgängligheten i Kulturens hus hittar du via länken:
Det är obligatoriskt att hänga in ytterplagg i garderoben, som är gratis. Vi ansvarar inte för värdesaker.
På området finns matservering, caféförsäljning och bar. Det finns inte möjlighet att ta med egen mat och dryck in på området.
Fotografering och filmning förekommer i lokalerna. Genom att vistas på biennalområdet godkänner du att synas i sändning och i fotodokumentation från festivalen.
Under Bok & Bild 2023 kommer två akter livesändas. Dessa kommer kunna ses live på Bok & Bilds facebooksida.
Ingen foto-film-eller ljudupptagning får ske om det inte finns uttrycklig tillåtelse. Gäller även press, som ska ackrediteras innan.
Kontakt
Har du frågor om Bok & Bild 2023? Kontakta projektledarna Sara Diamant och Mimmi Granberg på bokobild@lulea.se.
Program och biljetter
På scenerna
Mässområdet
Sidan uppdaterades den 16 augusti 2024