Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är den bredaste utbildningen i branschen i norra Sverige.

Vad får du göra på utbildningen?

Du kan välja att antingen utbilda dig mot kök och servering eller mot bageri och konditori. Men innan du väljer får du kunskaper om båda inriktningarna.

Du kommer få en inblick i de olika yrken inom livsmedelsbranschen, för att sedan specialisera dig inom ett yrkesområde till åk 2.

Vad kan du bli?

Exempel på yrken efter avslutad utbildning: Kock, Servitör/servitris, Bagare/konditor.

Livsmedelsbranschen är stor i Sverige vilket gör att möjligheterna till jobb är stora.
Du kan välja att studera vidare eller arbeta både i Sverige och utomlands.

Inriktningar

Bageri och konditori

För dig som vill ha ett fritt och skapande arbete som bagare eller konditor. Du får lära dig det mesta om bakning, allt från matbröd till tårtor. Du har också möjlighet att lära dig hur man driver ett eget företag inom branschen. Allt som tillverkas säljs i vår butik Gesällen Länk till annan webbplats..

Kök och servering

För dig som drömmer om ett arbete inom restaurangbranschen. Du får lära dig att planera menyer och att arbeta med recept samt att tillaga mat i vårt professionella kök och servera i vår populära restaurang Novisen Länk till annan webbplats.. Köket använder endast kravmärkta produkter och är därmed kravcertifierad.

Poängplan, totalt 2500 poäng

Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng:

  • Engelska 5, 100 poäng
  • Idrott och hälsa 1, 100 poäng
  • Matematik 1a, 100 poäng
  • Historia 1a1, 50 poäng
  • Religionskunskap 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
  • Svenska/andra språk 1, 100 poäng
  • Naturkunskap 1a1, 50 poäng

Programgemensamma ämnen 400 poäng:

  • Hygien, 100 poäng
  • Livsmedel och näringskunskap 100 poäng
  • Branschkunskap, 100 poäng
  • Service och bemötande, 100 poäng

Inriktning Bageri och konditori 300 poäng:

  • Bageri 1, 100 poäng
  • Konditori 1, 100 poäng
  • Choklad och konfektyr, 100 poäng

Inriktning Kök och servering 300 poäng:

  • Matlagning 1, 100 poäng
  • Mat och dryck i kombination, 100 poäng
  • Servering 1, 100 poäng

Programfördjupningar Bageri och konditori 900 poäng:

  • Bageri 2, 200 poäng
  • Bageri 3, 100 poäng
  • Konditori 2, 200 poäng
  • Konditori 3, 100 poäng
  • Konditori 4, 100 poäng
  • Konditori spec 100 poäng
  • Entreprenörskap eller Engelska 6, 100 poäng

Programfördjupningar Kök och servering 900 poäng:

  • Matlagning 2, 200 poäng
  • Matlagning 3, 200 poäng
  • Matlagning 4, 200 poäng
  • Servering 2, 200 poäng
  • Entreprenörskap eller Engelska 6, 100 poäng

Gymnasiearbete 100 poäng

Individuella val 200 poäng

Totalt: 2500 poäng

Fakta

Den bredaste livsmedelsutbildningen i Norrbotten

I Luleå har vi den bredaste utbildningen inom restaurang- och livsmedelsbranschen i Norrbotten/Västerbotten. Till årskurs två väljer du om du att gå mot kök/servering eller mot bageri/konditori.

För dig som vill arbeta med yrken inom kök och servering, bageri och konditori, är restaurang – och livsmedelsprogrammet rätt utbildning. Under första året får du erfarenhet av de vanligaste arbetsuppgifterna inom olika livsmedelsområden. Du kommer få prova att vara i köket och bageriet en dag i veckan innan du skall välja inriktning.

På Restaurang och livsmedelsprogrammet har du möjlighet att välja till kurser för grundläggande behörighet (svenska 2, svenska 3 samt engelska 6)

Inriktning Bageri och konditori :

För dig som söker ett fritt och skapande yrke är inriktning konditori och bageri ett bra val. Du får lära dig grunderna i bakning, allt från matbröd till tårtor. Allt som tillverkas säljs i vår butik

Inriktning Kök och servering:

Du får jobba med matsedelsplanering samt att tillaga maten i vårat kök. Du får
också servera maten i vår restaurang Novisen.

Denna inriktning förbereder för dig som vill arbeta i matsal eller kök. Den ger en grund för dig som vill arbeta inom restaurangverksamhet, catering, som servitör med mera. Väljer du att arbeta i kök är yrkena exempelvis kock eller kallskänka. Det är också möjligt för dig att arbeta eller fortsätta studera utomlands.

Elev om utbildningen: ”Jag valde restaurang för att jag varit intresserad av matlagning sedan jag var liten. Jag vill utveckla mina kunskaper för att kunna skaffa mig ett arbete. Jag går tredje året nu och känner att jag fått en hel del kunskaper inom matlagning men även inom servering. Jag trivs jättebra med uppgifterna och kommer säkert att jobba som kock eller servitris när jag går ut”

Kontakt

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Kvarteret Kungsfågeln
Post- och besöksadress:
Repslagargatan 4, 972 39 Luleå

För att kontakta oss ringer du kommunens kundcenter
0920-45 30 00. Öppet helgfria vardagar 08,00-17,00.

Rektor
Urban Nordh

Studie- och yrkesvägledare
Marith Petäjäniemi

Sidan uppdaterades den 25 januari 2023