Naturvetenskapsprogrammet (NA)

NA för dig som är intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och vill studera för framtidens arbetsmarknad.

Vad får du göra på utbildningen?
Du får lära dig att se samband inom matematik, biologi, kemi, fysik, och skapar därmed en god grund för framtida studier. Det är mycket praktiskt som du gör, inte bara teori. Du får göra exkursioner och labborationer. Du kan också spetsa dig mot samhällsfrågor eller matematik.

På NA finns möjlighet att läsa språk och därmed skaffa dig full meritpoäng, som kan vara viktiga för att komma i på vissa utbildningar.

Har du koll på vad en NA-student gör? Om inte, kan du komma till oss och följa en elev under en dag. Kontakta studie- och yrkesvägledare på Naturvetenskapsprogrammet.

Efter dina gymnasiestudier
Du får grundläggande och särskilda behörigheter (beroende på vilka kurser som du väljer att läsa) för vidare studier på universitet och högskola. Lista på behörigheter till olika utbildningar.

Inriktningar

Naturvetenskap

För dig som vill fördjupa dig i de naturvetenskapliga ämnen kemi, fysik och biologi. Du gör laborationer för att förstå helheten i en föränderlig värld. Du får den bredaste behörighet till universitetet efter denna inriktning.

Matematik- spets (särskild variant)

För dig som söker särskilda utmaningar i matematik. Matematik – spets är riksrekryterande och är Norrland enda spetsutbildning i ämnet. Spetsutbildningen börjar i åk 1 och väljs i gymnasievalet. Urval sker genom särskild antagning. Som utökat program kan du läsa biologi 2 samt kemi 2.

OBS! Om du söker till spetsutbildningen i matematik måste du skicka in ett rekomendationsbrev till oss i samband med att ansökningstiden går ut. Ansökningskoden är NAMATVSR

Naturvetenskap och samhälle

För dig som vill fördjupa dig i hållbar utveckling och samhällsplanering med en bred behörighet för högre studier. De ämnen som särskiljer inriktningen och ger dess profil är ämnena Geografi 1, Geografi 2, Samhällskunskap 2 och Naturvetenskaplig specialisering. Delar av utbildningen läses ämnesövergripande med exempel från verkligheten.

Följ oss på Facebooklänk till annan webbplats
Följ oss på YouTubelänk till annan webbplats

Idrottsutbildning inom NA

Vid sidan av NA:s inriktningar finns möjlighet att gå Nationell idrottsutbildning (NIU) i basket, fotboll, innebandy, ishockey, kanot och konståkning eller Riksidrottsutbildning i basket (RIG) eller Lokalt hockeygymnasieum (HG). Idrottsutbildningen börjar i åk 1 och väljs i gymnasievalet. För NIU och RIG sker urval genom särskild antagning där idrottsmeriterna avgör.

Läs mer om ansökningsförfarande med mera

Återställ
Kontakt
Återställ
Mer information