På scenen på Kulturkraft

Med en mix av experter inom entreprenörsskap, kultur, ekonomi och kulturgeografi vill vi inspirera deltagarna att se möjligheterna när kultur och näringsliv möts.

Boka din plats


Du kan välja antingen enbart dagsprogrammet med lunch eller hela paketet med dagskonferens och kvällsprogram inklusive middag.

Micael Dahlen

Porträttbild på Charlotta Mellander

Författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, där han 2023 även blev världens första professor i lycka, välbefinnande och välfärd (wellbeing, welfare and happiness). Hur lycklig är du? Denna enkla lilla fråga kan få enorma konsekvenser för hur vi lever våra liv – för våra relationer, vår karriär och vår kreativitet. På sitt personliga signaturvis presenterar Micael Dahlen sin egen och andras forskning om välbefinnande, och delar med sig av sina bästa metoder för att leva lyckligare i en vardag full av nya intryck, gamla tankemönster och eviga prestationskrav.

Jan Wejdmark

Porträttbild på Jan Wejdmark

Jan Wejdmark, grundare och senior partner i Newsec som idag är Norra Europas största företag inom fastighetsrådgivning och förvaltning av fastigheter. Han är samhällsbyggare och djupt engagerad i utvecklingen av Granö, en liten ort i Västerbotten där han själv växte upp. Via föreningen Mötesplats Granö drivs visionen om att främja bygdens utveckling genom samverkan med konstnärer, kulturverksamhet, näringsliv och kommunala verksamheter. Mötesplats Granö arena är inte bara Västerbotten utan världen. I början av mars 2022 invigdes konstutställningen Artic Highways på House of Sweden i Washington. Sedan dess turnerar konstutställningen runt i världen och kommer slutligen att landa som en permanent konstutställning i Granö.

Charlotta Mellander

Porträttbild på Charlotta Mellander

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och en ledande expert inom regional utveckling i Sverige, kommer att hålla en föreläsning om vikten av plats i ekonomisk utveckling. Hon kommer att diskutera urbanisering, ungas flyttvanor och dessa krafters påverkan på städer och den ökande klyftan mellan stad och landsbygd. Föreläsningen kommer ge insikter om vad som får människor att flytta eller stanna på olika platser.

Mikael Brännvall

Porträttbild på Mikael Brännvall

Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, kommer att belysa hur kulturevenemang positivt påverkar Sveriges ekonomi och ökar sysselsättningsgraden i samhället. Under pandemin blev det tydligt att det saknades relevant statistik vilket ledde fram till projektet "Evenemang i siffror".

Nu finns data som tydligt visar att näringen inte bara erbjuder nöje och gemenskap utan också har haft en betydande ekonomisk tillväxt under flera år fram till pandemin.

Magdalena Malm

Porträttbild på Magdalena Malm

Magdalena Malm, konstcurator och generalsekreterare för Bildkonst Sverige, kommer att berätta om förstudien "Kulturens plats i framtidens Luleå", som innehåller flera förslag om hur samarbete mellan kommunen, näringslivet och akademin kan stärka kulturlivet och skapa en attraktiv stad. Magdalena menar att kultur måste ses som en viktig del av samhällsbyggande och att det i Norrbotten finns potential för att lyckas.

Petter Sundkvist

Porträttbild på Petter Sundkvist

Petter Sundkvist är professor i musikalisk gestaltning på Musikhögskolan i Piteå. Han var även knuten till Norrbottensmusiken 1991–2012. Petter är ordförande för den Nämndsgemensamma gruppen för det konstnärliga området vid LTU, som består av Musikhögskola, Teaterhögskola, Design, Arkitektur och Datorgrafik för spel och film och där det nu pågår en stor flerårig satsning på att bygga upp en multidisciplinär forsknings- och utbildningsmiljö. Petter är ledamot i Kungl. Musikaliska akademien sedan 2015.

Cora Karlsson och Petra Åhl

Porträttbild på Cora Karlsson och Petra Åhl

Cora Karlsson och Petra Åhl, är grundarna till Medskapandebyrån som jobbar med HUR vi konkret och praktiskt bygger attraktiva platser samt hur denna platsutveckling skapar attraktivitet och socialt kapital i lokalsamhället. En av de första platser utvecklades är Studio Strössel som är en kulturell och kreativ mötesplats samt konstnärsateljé i hjärtat av Gällivare. De kommer berätta om kärleken till utveckling och hur medskapande sprider sig nu som ringar på vattnet i Gällivare.

Liv Aira

Porträttbild på Liv Aira

Foto: Carl Johan Utsi

Liv Aira, danskonstnär, festivalarrangör och kulturfrämjare som ofta uttrycker sitt lulesamiska arv i sin konst och events. Grundare och konstnärlig ledare av Invisible People Contemporary Dance Company. 2024 startar hon världens första samiska danscenter i en designbyggnad utanför Jokkmokk. Arrangerar årligen den samiska kulturfestivalen Skájdde i Storforsens naturreservat med en publikkapacitet för 20 000 personer.

Theodor Ringborg

Theodor Ringborg

Theodor Ringborg är VD för Konsthall Tornedalen, en kulturinstitution under uppbyggnad i Vitsaniemi, Tornedalen. Han var tidigare konstnärlig chef på Bonniers Konsthall, Stockholm och har doktorerat vid Goldsmiths University, London, en av Europas förnämsta skolor för konst och visuell kultur. Konsthall Tornedalen är en unik kulturinstitution, hotell, restaurang och butik som byggs i Vitsaniemi, en by strax söder om polcirkeln i Tornedalen, belägen precis invid Torne älvs strandkant. 63 personer bor här. Konsthall Tornedalen tar som sitt uppdrag att framförallt uppmärksamma den historiska bildkonst som skapats i Tornedalen och Norrbotten.

Gunilla Röör

Gunilla Röör sittande på en stol

Gunilla Röör – skådespelare och teaterchef för Norrbottensteatern – leder samtal och program från scenen.

Sidan uppdaterades den 17 november 2023