Här får barn uppleva sina rättigheter genom århundraden

Även på vintern är det fulls ös på friluftsmuseet Hägnan, även om det inte alltid syns för allmänheten. Nu släpps det nya skolprogrammet för lågstadiet där barn får en lektion i sina rättigheter förr, nu och i framtiden.

– Förr i tiden kunde syskon få dela på ett par skor så att de inte kunde komma till skolan mer än varannan dag. Och så var det skola även på lördagar, berättar Ida Renlund, museipedagog Hägnan.

Hon håller i det nya skolprogrammet 1920 – Om barns rätt förr och nu. Under vintersäsongen kan skolor boka in sig för att verkligen uppleva historia, inte bara läsa om den.

– Barnen får ett smakprov hur det kunde vara att gå i skolan för 100 år sedan och får sedan reflektera över skillnader i barns livsvillkor förr och idag. Vi pratar om vad Barnkonventionen är och vilka artiklar som inte följdes för 100 år sedan, säger Ida Renlund.

Som avslutning får barnen fundera över vilka rättigheter de vill att framtidens barn ska ha om 100 år.

Det nya skolprogrammet, som riktar sig till lågstadiet, körs under vecka 16 och 17 i vår och återkommer sedan i höst med fler tillfällen.

Media är välkommen att delta under ett skolprogram vecka 16 eller 17 efter samråd med museipedagog Ida Renlund.

Kontakt: Ida Renlund, museipedagog friluftsmuseet Hägnan, 070-529 40 42 Länk till annan webbplats. eller ida.renlund@lulea.se

Sidan uppdaterades den 28 mars 2023