Vad kan jag som privatperson göra?

Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet.

Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap, skydda din information mot cyberangrepp och engagera dig på olika sätt.

Hur kan jag hjälpa till?

Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Luleå kommuns verksamheter har i dagsläget inte behov av mat, kläder eller privatbostäder för uthyrning. Här finns mer information om vad som gäller för att hyra ut bostad.

Vänd dig gärna till de etablerade välgörenhetsorganisationer som finns lokalt. De har strukturer och rutiner för hjälpinsatser som når fram och kunskap om vad som behövs.

Via denna sida, Trygg start i Sverige Länk till annan webbplats., kan du som privatperson anmäla om du har boende att erbjuda, vill jobba som volontär eller engagera ditt företag. Det är ett samarbete mellan bland andra Airbnb och Rädda Barnen.

Tipsa om gratis sim-kort:

Röda Korset erbjuder, i samarbete med Telia, gratis sim-kort med fria samtal, sms, mms och 3G-surf i 6 månader.

Sim-kortet hämtas ut i Röda Korsets lokaler i Luleå, Småbåtsgatan 5. Ring Ann-Helen Eriksson innan man kommer så hon finns på plats att lämna ut dem: 070-660 55 18.

Viktigt med källkritik

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.