Hur mår kommuninvånarna i Luleå?

Sju och tio kvinnor och män i Luleå uppger att de har en god självskattad hälsa och yngre mår bättre än äldre. Det är ungefär som i riket och det har inte skett någon större förändring sedan 2014. Medan den självskattade tandhälsan har försämrats, är sämre bland män än bland kvinnor och sämre jämfört med riket.

En rapport har tagit fram som sammanfattar resultat från befolkningsenkäten Hälsa på lika villkor som gjorts i Luleå 2022. Totalt 7 200 enkäter skickades ut till slumpvis utvalda personer 16 år och äldre och cirka 3 000 svarade. De frågor som rapporten behandlar är indelade i tre delar: hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.

Här kan du läsa mer om befolkningsenkäten Hälsa på lika villkor.

Ett av kommunens övergripande hållbarhetsmål är mål 1: Jämlik - Luleås invånare har en god och jämlik hälsa.

Läs hela rapporten Hälsa på lika villkor 2018. Pdf, 1.8 MB. OBS! Kommer publiceras resultat från ny rapport i april 2024.

Målet om god och jämlik hälsa i Luleå

Socioekonomiska förutsättningar i Luleå

Socioekonomiska skillnader som utbildningsgrad, inkomst eller arbete påverkar allt från våra levnadsvanor som fysisk aktivitet till hur länge vi lever. De med kort utbildning är både mindre fysiskt aktiva och lever kortare än de med lång utbildning. Jämlikhet bidrar till en kommuns tillväxttakt, social rörelse och tillit hos befolkningen.

En socioekonomisk kommunanalys som vi låtit göra beskriver hur det ser ut i kommunens stadsdelar och byar, Luleås sociala kompas. Analysen har genomförts vid två tillfällen, 2019 och 2022, och i analysen kan vi följa utvecklingen. Som tillägg till analysen finns även uppgifterna ur ett genderperspektiv och hur upplåtelseformer är fördelade geografiskt. Analyserna är tänkta att användas tillsammans med annat material för planering och prioritering av insatser. Luleå är inte starkt polariserat, men det finns skillnader mellan olika geografiska områden.

Att komma ihåg då undersökningen läses. Områden är statiska men människor flyttar. Medelvärden förenklar, även i välbärgade områden finns individer som lever i utsatthet. Det är inte svart eller vitt men ger en bild av hur det ser ut.


Trygghetsundersökningar

Den senaste trygghetsundersökningen gjordes 2019. Undersökningarna visar en positiv trend sedan 2006, där Luleåborna upplever en ökad trygghet. Luleå är tryggare än de flesta kommuner och en betydande minskning av brott och otrygghet har ägt rum under perioden. Läs mer om trygghetsundersökningar.

Norrbottens folkhälsostrategi

Det finns en strategi för en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa som omfattar hela Norrbotten Länk till annan webbplats.. Norrbottens folkhälsostrategi antogs av Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner samt Länsstyrelsen i Norrbottens län i februari 2018.

Drogvaneundersökningar

Drogvaneundersökningar har genomförts sedan 2002. Resultaten visar att konsumtionen av alkohol och tobak minskar bland ungdomar i Luleå och den andel som har testat droger har minskat något. Läs mer om drogvaneundersökningar.

LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Undersökningen ger svar på hur unga i Luleå ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, hälsa, trygghet, fritid och framtid. Läs mer om LUPP.

Folkhälsomyndighetens statistik om Luleå

Sidan uppdaterades den 22 april 2024