Befolkningsenkäten Hälsa på lika villkor

Sju och tio kvinnor och män i Luleå uppger att de har en god självskattad hälsa och yngre mår bättre än äldre. Det är ungefär som i riket och det har inte skett någon större förändring sedan 2014. Medan den självskattade tandhälsan har försämrats, är sämre bland män än bland kvinnor och sämre jämfört med riket.

En rapport har tagit fram som sammanfattar resultat från befolkningsenkäten Hälsa på lika villkor som gjorts i Luleå 2022. Totalt 7 200 enkäter skickades ut till slumpvis utvalda personer 16 år och äldre och cirka 3 000 svarade. De frågor som rapporten behandlar är indelade i tre delar: hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.

Generellt har kvinnor fler hälsorelaterade besvär än män. Det är exempelvis ängslan, oro eller ångest samt sömnbesvär. Män har dock en sämre tandhälsa och fler män än kvinnor har övervikt eller fetma (BMI 25 eller högre).

Fler män än kvinnor har ogynnsamma levnadsvanor som exempelvis att de är mer stillasittande, äter mindre frukt och grönt, snusar och har riskkonsumtion av alkohol, men kvinnor röker i större utsträckning än män.

Det finns några skillnader i livsvillkor mellan kvinnor och män. Fler kvinnor saknar kontantmarginal och uppger i större utsträckning att de avstått från att gå ut ensam på grund av rädsla att bli överfallen, rånad eller ofredad. Fler män än kvinnor som saknar någon att dela sina innersta känslor med och saknar också någon som kan ge praktiskt stöd.

För de flesta frågor i enkäten har det inte skett någon större förändring mellan 2014 och 2022. Positivt är att det är färre både män och kvinnor som inte röker och färre som har svårigheter att klara löpande utgifter. För kvinnor i Luleå har det skett en negativ förändring kring tandhälsa, besvär av ängslan, oro eller ångest, sömnbesvär och övervikt/fetma inklusive konsumtion av frukt/grönt. För män har enbart tandhälsan utvecklats i negativ riktning.

Hälsan är ojämlikt fördelad. Förutom att visa skillnader i hälsa mellan män och kvinnor visar rapporten även hälsans fördelning i olika åldersgrupper, för olika utbildningsnivåer och geografiska områden i Luleå. Dessutom visas utveckling från de tidigare undersökningarna 2014 och 2018 samt i jämförelse med riket som helhet. Mer finns att läsa i rapporten.

Sidan uppdaterades den 22 april 2024