Vård- och omsorgsprogrammet för dig som vill ha ett framtidsyrke som ger dig möjlighet att arbeta med människor.
Vad får du göra på utbildningen?
På vård- och omsorgsprogrammet får du lära dig hur du bemöter och kommunicerar med människor på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt, grunden ligger i människors lika värde. Du kommer också få möjligheten att utveckla dina kunskaper och färdigheter i vård, omvårdnad och omsorg. Få kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsvariationer. Du får lära dig att hjälpa och stödja människor att återställa sin hälsa eller att bevara en redan god hälsa.
Du får grundläggande yrkeskunskaper som krävs för att kunna arbete inom vård- och omsorgsområdet. Utbildningen ger också en bra grund för många andra yrkesområden där du kommer i kontakt med människor. Under samtliga tre åren på utbildningen varvas teori och praktik så att det du lär dig teoretiskt i skolan omsätts i praktiskt arbete ute på arbetsplatser.
Ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) är bland annat på vård- och omsorgsboenden för äldre, inom hemtjänsten, på Sunderby sjukhus, på gruppboenden/dagverksamheter med brukare som har funktionsvariationer.
Vad kan du bli?
Efter godkänd utbildningen kan du söka arbete som undersköterska inom många olika områden. Du får också en bra grund för många yrkesområden exempelvis polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, tandhygienist med mera.
På Vård- och omsorgsprogrammet har du möjlighet att välja till kurser för grundläggande behörighet (svenska 3 samt engelska 6). Vi erbjuder också möjligheten att läsa matematik 2a för särskild behörighet för till exempel sjuksköterska.