Studiefinansiering

Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är att söka ersättning från CSN.

Ersättningen från CSN delas upp i två delar, bidrag och lån. Bidraget behöver du inte betala tillbaka men det måste du göra med lånedelen. Hur mycket du kan få i ersättning från CSN kan du räkna ut själv Länk till annan webbplats.. Ansökan om studiemedel görs på csn.se. Länk till annan webbplats.

Omställningsstudiestöd

Omställnings­studiestödet är ett helt nytt studiestöd för vuxna Länk till annan webbplats. mitt i arbetslivet. Med omställnings­studiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Andra sätt att finansiera studier

Arbetsförmedlingen

I vissa fall kan du som är arbetssökande studera med bibehållen ersättning från Arbetsförmedlingen. Det är bara Arbetsförmedlingen som kan svara på om du är berättigad att studera med ersättning från dem Länk till annan webbplats..

Försäkringskassan

Försäkringskassan har också möjlighet att i vissa fall finansiera studier. Det är bara Försäkringskassan som kan svara på att du är berättigad ersättning för studier från dem. Mer information hittar du på forsakringskassan.se. Länk till annan webbplats.

Senast publicerad: 2023-09-12Senast uppdaterad: 2023-08-07