Restaurang, storhushåll och livsmedel

Inom restaurang, storhushåll och livsmedel kan du hitta följande utbildningar.

Bagare/konditor – gymnasial yrkesutbildning

I arbetet som bagares/konditor är dina arbetsuppgifter omväxlande och kreativa. Du bakar bland annat bröd, tårtor, bakelser och småkakor. Du har god kännedom om råvarorna och vad som passar ihop i form och smak. På ett stort bageri finns maskiner och datorer som gör bakprocessen automatiserad men även på stora bagerier finns det arbetsuppgifter som måste utföras för hand.

En konditor arbetar med att baka och dekorera tårtor och fikabröd. Många arbetar som både bagare och konditor efter sin utbildning.

För att trivas som bagare/konditor är det bra om du:

  • har god fysik
  • är stresstålig
  • kan göra flera saker samtidigt
  • tycker om att organisera
  • är kreativ
  • har öga för färg och form

Mer om hur arbetsmarknaden och löneläget ser ut för bagare/konditor Länk till annan webbplats..

I Norrbotten finns utbildningar till bagare/konditor på gymnasienivå. Kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun om du är intresserad av en framtid som bagare/konditor.

Slaktare/styckare/charkuterist – gymnasial yrkesutbildning

Som slaktare/styckare är du en viktig del i livsmedelskedjan. Du är med och tar hand om djuret från det att det kommer till slakteriet till dess att en styckare tar över och styckar köttet. Det handlar om att avliva djuret och förbereda slaktkroppen för nästa steg i processen. Som styckare tar du över när slaktaren är klar och skiljer ut köttdetaljerna. Slaktare kan även jobba i matvarubutiker.

En charkuterist tar över när slaktaren och styckaren har gjort sina jobb. Charkuterister maler, saltar, ugnsbakar och röker köttet för att sedan kunna göra charkuterier som korv, leverpastej, blodpudding och bacon.

För att trivas som slaktare/styckare/charkuterist är det bra om du är:

  • stresstålig
  • kan samarbeta
  • kvalitetsmedveten
  • har god fysik
  • tycker om att träffa människor

Mer om hur arbetsmarknaden och löneläget ser ut för slaktare, styckare och charkuterist. Länk till annan webbplats.

I Norrbotten finns utbildningar till slaktare på gymnasienivå. Kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun om du är intresserad av en framtid som slaktare/styckare/charkuterist.

Kock – gymnasial yrkesutbildning

Kockar lagar mat till andra på restauranger, i storkök och på andra ställen. En stor del av arbetsuppgifterna som kockar utför handlar om att planera och förbereda mat. På en restaurang handlar det om att förbereda mat direkt till kunden som beställt den, i storkök handlar det ibland om att laga mat som ska skickas till andra ställen som skolor eller äldreboenden.

För att trivas som kock är det bra om du:

  • är kreativ
  • är stresstålig
  • kan samarbeta med andra
  • tycker om att planera och organisera

Efter utbildningen kan du arbeta i alla typer av kök.

Mer om hur arbetsmarknaden och löneläget ser ut för kock Länk till annan webbplats.

I Norrbotten finns utbildningar till kock på gymnasienivå. Kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun om du är intresserad av en framtid inom kök.

Senast publicerad: 2024-04-22Senast uppdaterad: 2023-09-13