Platsförlagd undervisning sker schemalagt dagtid i form av klassrumsundervisning. Varje kurs har 3-4 schemalagda lektioner per vecka. Våra distanskurser med egna lärare sker på distans men ger dig ändå möjlighet till fysisk handledning på skolan om du önskar/har behov. Distans via externa anordnare sker i form av webbdistans.
Vi erbjuder alla våra enstaka kurser på distans, vissa på distans med våra egna lärare, andra på som extern distans via lärplattform på internet. Vi har även flera kurspaket inom olika yrken på distans. Logga in i webbansökan för att se hela utbudet.
Matematik är uppdelat i kurserna 1-5 där 1 motsvarar gamla Matematik A, 2 motsvarar gamla Matematik B osv. De är dessutom uppdelade i olika spår a,b och c. Vilken kurs man ska välja beror på vad man har får mål med sina studier. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att komma fram till viken kurs just du behöver läsa.
Om du är folkbokförd i en annan kommun än Luleå måste du göra din ansökan via din hemkommun. De tar då beslut om interkommunal ersättning (IKE).
Om du är folkbokförd i Luleå gör du din ansökan via oss och rektor hos oss tar beslut om interkommunal ersättning (IKE) och skickar sedan vidare din ansökan till den kommun du ansökt till.
Interkommunal ersättning innebär att din hemkommun betalar för din utbildning till den mottagande kommunen.
Lärling innebär att minst 70 % av din utbildning är arbetsplatsförlagd. Oftast är man på sin APL-plats 4 dagar per vecka och 1 dag per vecka har man antingen självstudier hemma eller lektioner på skolan.
I Luleå är utbildningen till undersköterska på 1450 poäng där 950 poäng är grundkurser som alla läser och resterande 500 poäng är fördjupningskurser inom valt område. Vi har även utbildning mot vårdbiträde på 800 poäng.
Vad som sedan krävs för att bli anställd som undersköterska respektive vårdbiträde kan endast en arbetsgivare svara på och det kan variera från kommun till kommun.
Vi har yrkeshögskoleutbildningar mot Tandsköterska, El- och automationsingenjör och VVS- och energiingenjör. Mer information om respektive utbildning och samtliga sökbara utbildningar i Sverige.
Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala utbildningar där behörighetskravet är en fullständig gymnasieutbildning (avgångsbetyg/slutbetyg/gymnasieexamen) och i vissa fall även särskilda förkunskaper i någon/några kurser beroende på utbildning. Läs mer om behörighet under respektive utbildning.
Vad krävs för att komma in på eftergymnasiala utbildningar - Universitet/högskola/YH?
Titta i första hand på hemsidan för respektive lärosäte. Under varje utbildning står det vilka behörighetskrav som ställs. Om du vill ha hjälp att tolka detta utifrån dina tidigare studier eller behöver hjälp att planera för att göra dig behörig är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare.