Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Skolvalet engagerar Råneskolan

Den 5 september är det skolval, ett val på en skola som ger elever chansen att ta ställning genom att rösta på ett parti. På Råneskolan kommer årskurs 7-9 att delta, men skolvalet är mer än bara en valdag, det blir också ett tillfälle att undersöka demokratin.

- Oavsett om det är valår eller inte så ska eleverna lära sig om demokrati och känna till sina rättigheter och skyldigheter, men inför skolvalet har vi pratat mycket om det retoriska upplägget inför ett val, säger Mariel Palo som är lärare i svenska och SO.

Bland annat har eleverna fått analysera politikernas tal till nationen, valfilmer och valaffischer. Det har lett till många bra och intressanta diskussioner i klassrummet om allt från retorik till ideologi och olika valfrågor som berör eleverna.

När elevrådet fick höra att det fanns möjlighet att ordna en debatt med aktiva politiker så var de drivande i att starta upp det arbetet.

- Eleverna ringde själva runt till partierna och frågade om de var intresserade att vara med i en debatt för att svara på deras frågor, de fick en bra respons, säger Hannah Fjällström som har ansvar för elevrådet.

På bilden från vänster: Hannah Fjällström och Mariel Palo

På bilden från vänster: Hannah Fjällström och Mariel Palo

Till debattdagen kom representanter från Socialdemokraterna, Ung Vänster, Landsbygdspartiet, Centerpartiet, Ungsvenskarna, Liberalerna och Moderata Ungdomsförbundet.

Politikerna fick börja med att kort presentera sig själva och vad deras parti står för sedan startade utfrågningen av eleverna. Några av de frågor som ställdes var: Varför stängs de mindre skolorna ned? Varför har inte skolan renoverats som det har sagts i många år? Hur ser ni på gratis menstruationsskydd och preventivmedel? Vill ni ha en minskad skatt? Varför har vi inte fler bussar till byarna så att vi lättare kan ta oss till fritidsaktiviteter?

Moa Lång och Hilda Granér var konferencier vid debatten och representerade elevrådet. De var nöjda med politikernas deltagande.

På bilden från vänster: Moa Lång och Hilda Granér

På bilden från vänster: Moa Lång och Hilda Granér

- De hann inte besvara alla frågor men vi fick bra svar på de frågor vi hann ställa, säger Hilda.

- Jag tror att många nu kommer att veta vad de ska rösta på i skolvalet, säger Moa.

Efter debatten bjöd elevrådet politikerna på fika i högstadiets fik. Där fanns chans att fortsätta samtalet och ställa fler frågor.

Representanter från Socialdemokraterna, Ung Vänster, Landsbygdspartiet, Centerpartiet, Ungsvenskarna, Liberalerna och Moderata Ungdomsförbundet.

Representanter från Socialdemokraterna, Ung Vänster, Landsbygdspartiet, Centerpartiet, Ungsvenskarna, Liberalerna och Moderata Ungdomsförbundet.