Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Skollunchen gör gott för kropp, knopp och miljö

Varje dag tillagas och serveras 12 000 luncher i kommunens skolrestauranger och förskolor, varav 1 500 portioner är specialkost på grund av medicinska skäl. I förskolan och för barn och elever med fritids serveras även frukost och mellanmål.

Barn- och utbildningsnämnden har fastställt en måltidsstrategi med målsättning att
fram till år 2022 implementera två maträtter i skolan varje dag, varav ett alternativ är vegetariskt. Menyn i skolrestaurangerna och på förskolorna har fokus på att smaka bra, vara näringsriktig och dessutom anpassas till att fungera för barn och elever med särskilda behov.

Måltidsstrategin lyfter även fram hållbarhetsperspektivet, vilket innebär att måltiden ska skapas och distribueras med hänsyn till miljön. Tillsammans ger det hållbar utveckling och goda matvanor som leder till hälsosamma val. Inriktningen är att bevara landets matkultur, men med inslag av maträtter från andra länder, och att lunchen en dag per vecka är fri från kött och fisk.

– I grund- och gymnasieskolans lunchrestauranger ska varje dag serveras två rätter, varav ett alternativ ska vara vegetariskt. En del i arbetet med att servera två maträtter per dag, handlar om att ta fram recept som smakar bra och ha ett näringsriktigt innehåll, säger Gunilla Rova, enhetschef vid Måltidsservice.

Menyn planeras terminsvis och beräknas för att tillgodose krav på energi, näring och rätt pris. När nya recept tas in på menyn testar personalen i några få kök att tillaga och smaksätta maträtten. Recepten testas noga för att fungera att tillaga i stora volymer.

Skolrestaurangen Good & Food serverar redan två rätter varje dag

På Stadsöskolan, i skolrestaurangen Good & Food, där Sirapapha Halsius är kock med samordningsansvar, har eleverna redan möjlighet att välja mellan två lunchrätter, varav en ibland är vegetarisk. Tillsammans med två medarbetare lagar hon mat och serverar cirka 420 gäster per dag.

Siripapha Halsius, kock med samordningsansvar på skolrestaurangen Good & Food

– Jag upplever att våra elever är mycket nöjda med de rätter vi serverar, säger Sirapapha Halsius. Det känns kul att vi från och med höstterminen nu ska erbjuda en vegetarisk lunch varje dag, vilket också innebär att vi blir mer klimatsmarta. I ”appen”, Skolmaten, finns veckomenyer för respektive skola i kommunen. Där kan vi själva lägga in kompletteringar, som gäller just för Stadsöskolans Good & Food.

Salladsbuffén står sig mer än väl i konkurrens med restaurangernas ute på stan.

När fler elever erbjuds möjlighet att dagligen kunna välja en maträtt baserade på vegetabilier, så kommer färre av de totala antalet portionerna att innehålla kött och köttfärs.

– Det i sin tur innebär att vi i större utsträckning kan servera mer närproducerade köttprodukter utan att den totala kostnaden blir högre, förklarar Gunilla Rova, enhetschef vid Måltidsservice med ansvar för skolrestaurangen vid Stadsöskolan.

Det pågår förberedelsearbete inför kommande livsmedelsupphandlingar för att öka möjligheten för närproducerade produkter att erbjudas på menyn. Av den totala mängden livsmedel som köps in så ska 25% av livsmedlen vara ekologiska. Av Måltidsservice totala inköp av livsmedel så är redan 25 % ekologiska produkter.