Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Utbildning, jobb och bostäder i fokus när eleverna fick fråga ut politikerna

En hel del gymnasieelever fanns på plats för att lyssna på debattena under Demokratidagen

Utbildning, jobb och bostäder var i fokus när Luleå gymnasieskola bjudit in elva lokalpolitiker och riksdagspolitiker till Lärkans aula för debatt under Demokratidagen.

Valet i höst närmar sig och många elever som går i årskurs tre på Luleå gymnasieskola kommer att rösta för första gången. I samhällskunskapen finns också den politiska processen med i läroplanen. Det prövades nu i praktiken när man bjudit in elva lokala och riksdagspolitiker bjudits in för debatt kring de viktiga samhällsfrågorna Utbildning, jobb och bostäder under Demokratidagen.

-Vi ville ge våra elever en verklig kontakt med politiker, där de själva har utformat frågorna i stället för att se det på tv. Det här är ett jättebra forum för demokrati som kopplar ihop det de lärt sig i skolan med verkligheten, säger Jan-Erik Karlsson, lärare i samhällskunskap och arrangör.

Emma Rönnlund, och Emina Heljo, elever.

Emma Rönnlund och Emina Heljo, elever och moderatorer

Det som gjorde det hela ännu verkligare var att elever fick agera moderatorer och ställa politikerna mot väggen. Emma Rönnlund och Emina Heljo var två av eleverna som anmält sig till uppdraget.

-Det här var en rolig upplevelse men man hade velat ha längre tid på sig under debatten, berättar Emma Rönnlund och Emina Heljo som tycker politik är viktigt.

Demokratidagen anordnades för första gången men arrangörerna hoppas att det blir fler gånger.

- Det är ju lite svårt att veta hur det ska bli när man arrangerar något sånt här för första gången. Vi ville se om konceptet fungerar och det gjorde det ju så detta gör vi förhoppningsvis igen. En sån här debatt blir ju mest aktuell i samband med val, avslutar Jan-Erik Karlsson.

I lokalen satt en hel del gymnasieelever som förhoppningsvis blev klokare kring vad de ska rösta på när de besöker vallokalen för första gången i höst.