Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Förskolan i Luleå satsar på barnskötarna

Barn- och utbildningsförvaltningen satsar 1,3 miljoner kronor på en omfattande kompetenssatsning som ska stärka barnskötarnas kompetens och yrkesroll.

–Vi är så glada över att kunna göra denna satsning på barnskötare i Luleå kommuns förskolor. Barnskötarna är viktiga i förskolan i Luleå kommun idag och framåt och därför är det viktigt att de får bästa förutsättningar att utvecklas i sin yrkesroll, säger Annica Backman, verksamhetschef förskolan.

Under totalt fyra utbildningsdagar under 2019 kommer barnskötarna att få utveckla sin yrkesroll och kompetens i linje med förskolans uppdrag enligt skollag och läroplan. Det omfattar bland annat fördjupning i förhållningssätt och barnsyn, pedagogisk dokumentation och leken som verktyg för lärandet.

Till grund för kompetenssatsningen ligger den riktlinje som Luleå kommun tillsammans med fackförbundet Kommunal och Lärarförbundet tagit fram och lyfter behovet av både förskollärare och barnskötare i Luleås förskolor.

- I Luleå har vi hållit fast vid betydelsen av att omsorg och lärande går hand i hand och varit tydliga med att båda yrkesgrupperna, barnskötare och förskollärare behövs i förskolan, menar Annica Backman, verksamhetschef förskolan

Kompetenssatsningen omfattar alla tillsvidareanställda och långtidsvikarierande barnskötare i Luleå Kommuns förskolor, cirka 200 medarbetare.

-Vi har sett att de nationella styrdokumenten under senare år inte har viktiggjort och benämnt barnskötarna. Vi är glada för att Luleå har förstått betydelsen av vår yrkesgrupp och nu också gör en riktad kompetensinsats för att stärka vår yrkesroll säger Tobias Skogsberg, Kommunals huvudskyddsombud i Luleå.