Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vintercykling för att eleverna ska må och prestera bättre

Årskurs 6 på Ormbergsskolan deltar i ett unikt forskningsprojekt i samarbete med Luleå tekniska universitet. Detta är det första vintercyklingsprojektet inom skolan kopplat till forskning i Sverige, möjligen i världen.

Den 5 februari startade projektet som kommer att pågå under fyra veckor. Förutom att det tidigare visat sig finnas samband mellan barns fysiska aktivitet och förbättrade studieresultat finns det här också möjlighet att titta på effekter ur en hälso- och miljöaspekt.

Helen Nilsson, är projektledare för Aktiva skoltransporter, som nu har fått namnet "Jag tar mig framåt". Projektet Vintercykling ligger inom ramen för det projektet, som också har fått ekonomiskt stöd från Kronprinsessparets fond. Bland annat till vinterdäck på elevernas cyklar.

–Jag ser att det kan vara ett sätt för eleverna att få träna sitt inre driv och sin förmåga att inte ge upp vid motgångar, säger Helén. Jag tror att det är bra att få med sig den erfarenheten,  som ett redskap både i och utanför skolan.

Eleverna är positiva och så även skolans rektor.–Det går fortare att cykla än att gå, tycker eleverna.– Eleverna mår bättre och lär sig mer, det tror Johan Eriksson, Ormbergsskolans rektor.

Enligt önskemål från de elever som deltar i Vintercykling kommer skolan, under projekttiden, varje måndagmorgon, klockan 8 - 8.15, servera varm choklad till alla elever ute på skolgården.

Vintercykling, film av Klara Lindkvist, Ormbergsskolan årkurs 6: