Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

9:or med sikte på kök,servering och bageri

Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd förra veckan in elever från årskurs 9 till en prova-på-dag. Niondeklassarna träffade lärare och elever för att få veta mer om programmets innehåll och själva delta i tillagning och servering.

Tillsammans med eleverna i årskurs 3 tillverkades en hel tacobuffé och de mest fantastiska bakverk, som serverades som dessert. Given succé!

– Det har varit roligt att få visa upp och berätta om gymnasieprogrammet, tycker Jennifer Johansson,  elev i årskurs 3. Vi har jobbat tillsammans i köket och bageriet och avslutade med lunch.  Eleverna som hälsade på var nyfikna och intresserade av att veta vad vi gör, de ställde frågor och ville gärna se sig omkring.

Linda Kyrö, lärare vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet, berättar att studievägledarna bjudit in kommunens niondeklassare till en pröva-på-dag. Ett tjugotal förväntansfulla elever deltog i en heldagsaktivitet, med teori och praktik – i köket, bageriet och i servicen.

–Vi är imponerade över de intresserade och ambitiösa elever som dök upp, säger Linda. De tog genast på sig förklädena och satte igång att jobba. Förhoppningsvis kommer vi att träffa dem till hösten igen då flera av dem berättade att vårt program kommer att vara deras förstahandsval till gymnasiet, det känns kul!

Branschrådsrepresentanter på plats

Eleverna fick också möjlighet att träffa och lyssna till representanter från branschrådet, Petter Nyberg och Per Eriksson, delägare i bland annat Restaurang CG:s i Luleå och ytterligare några restauranger i Luleå och Piteå.

Behovet av utbildad personal till restaurangbranschen växer hela tiden.
– Ni är välkomna att söka jobb på våra restauranger, vi ska ta väl hand om er, försäkrar Per Eriksson. Vi ser till att det är lätt att komma in i arbetet och ger våra nyanställda och vikarier bra introduktion, för oss är det viktigt att man ska känna sig trygg på jobbet.

Kommunen behöver också personal till sina restauranger

En tidigare elev vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet fanns också på plats för att hälsa på eleverna. Det är Olov Landström, som nu arbetar som kock på Avanskolan.

– Jag vill slå ett slag för kommunen som arbetsgivare, säger Olov.

Jag har jobbat i restaurangbranschen både i Sverige och utomlands och trodde nog inte för några år sedan att jag skulle jobba som kock i en skola. Men jag vill verkligen lyfta fram hur bra det är, det finns stora möjligheter att påverka arbetet, jobbet ger mycket tillbaka och jag har en fantastisk chef som bryr sig om mig och min arbetsmiljö. Arbetstiden, dagtid, passar mig också bra nu när jag är småbarnsförälder.

Prova-på-dagen gav mersmak

Elin och Linus går på Kråkbergsskolan och tyckte att det var en jättebra dag. De är ganska säkra på att det är det här gymnasieprogrammet de kommer att välja vid det stundande gymnasievalet.

Linus och Elin går i årskurs 9 på Kråkbergsskolan tyckte prova-på-dagen gav mer-smak

– Jag bestämde mig redan när jag var liten att jag skulle bli konditor, berättar Elin, som varvar sitt bakintresse med simning.

Linus tycker om att laga mat och fotografera. – Min farmor och min pappa är mina inspiratörer när det gäller att laga mat. Jag har själv lagat ganska mycket mat, speciellt nu när jag har valt att bli vegetarian och tränar en hel del, förklarar Linus. Då är det viktigt att äta ”rätt” för att få i sig tillräckligt med näring.

Linda, Sofia, Mattias och Åsa är alla tre lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Lärarna Linda, Sofia, Mattias och Åsa hälsar elverna varmt välkomna till höstterminsstarten

–Vi är jättenöjda med pröva-på-dagen och vill tacka eleverna som besökte oss, våra gäster från branschen och inte minst våra egna elever. Vi tror och hoppas att vi har gett en positiv bild av yrkesprogrammet och visat på att de finns goda möjligheter till jobb, men också spännande utvecklingsmöjligheter inom branschen.