Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vital 20-åring - nyfikenheten är kraften

I december 1997 startade trettio pedagoger i Luleå det Pedagogiska Nätverket, för att tänka och samtala tillsammans kring barns och elevers framtid. I går firade nätverket, under festliga former, 20-års jubileum på Kulturens Hus.

Under de här tjugo åren har nätverket arrangerat föreläsningar, samtalsgrupper, workshops och pedagogisk handledning med inspiration från Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Många pedagoger har med stort engagemang och ett värdefullt stöd från ledningen i förskolan deltagit i arbetet.

Festlig inramning

Pedagoger från förskolan i Luleå, tillsammans med särskilt inbjudna gäster, bidrog med återblickar från de två decennier som passerat, sedan nätverket startade. Många glada återseenden, minnen och framförallt glada skratt präglade kvällen. Sonja Lundmark och Annika Persson Åkeblom berättade, med humor och inlevelse precis hur det hela började...

Sonja Lundmark och Annika Persson Åkeblom

Under kvällen fick gästerna även bekanta sig med Charlott Lindmark och hennes ”medarbetare”, speciellt Hope lämnade ett stort avtryck. Skönsjungande sång fanns också med på programmet, unga och begåvade Tindra Pantzare gjorde ett bejublat framträdande.

Dessutom passade Pedagogiska Nätverket på att arrangera ett exklusivt boksläpp – ”När nyfikenheten blir kraften”. I boken, som precis kommit från tryck, beskriver och berättar pedagoger och eldsjälar hur arbetet en gång startade, hur det utvecklats under åren och vilka tankar som finns inför framtiden.

- Efter tjugo år är det dags att berätta historien om Pedagogiska Nätverket, säger en stolt och glad Ina Mellberg, pedagogista och ledare för Pedagogiska Nätverket. Det som hela tiden drivit oss vidare är nyfikenheten, lusten och kraften kring barns utveckling och lärande, med inspiration av Reggio Emilias pedagogiska filosofi.

Barn- och utbildningsnämnden representerades av Maria Müller, som hoppades att Pedagogiska Nätverket skulle kunna komma och berätta för nämndens ledamöter om sitt arbete.

Maria Müller, barn- och utbildningsnämnden, skolchef Maarit Enbuske och verksamhetschef Annica Backman

- Stort lycka till i ert fortsatta och viktiga arbete, önskade skolchefen.

- Ni är fantastiska! Jag är såååå stolt över er allesammans och ert engagemag, förklarade verksamhetschef Annica Backman.

Ina Mellberg, samordnare för nätverket lovade att fortsätta hålla lågan brinnande. - Vi jobbar för att knyta fler av kommunens förskolor och pedagoger till nätverket, vi har en plan för det.

Kontakt
Ina Mellberg, pedagogista, ledare för Pedagogiska Nätverket i Luleå, 072-732 63 73