Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Raketen Bianca nådde hela 71 meter

Eleverna på Teknikcollege i Luleå har byggt egna raketer. I dag har tävlingen avgjorts, vilken raket kommer längst och vilken är snyggast? Bianca, som byggts av Magnus, Isak och Viktor nådde längst, hela 71 meter.

I år har nationella Teknikcollegedagen firats för fjärde gången.

– I Luleå har vi uppmärksammat dagen med att anordna en tekniktävling för våra kreativa elever på Teknikcollege, berättar rektor Anna Nilsson, Luleå gymnasieskola. En tekniktävling attraherar eleverna, som gillar att tävla och konstruera. Dessutom är det en bra träning för eleverna att arbeta tillsammans, som en grupp med projektet.

Många elever samlades på gräsplanen vid Hälsans hus för att kl 14.00 skjuta iväg sina egentillverkade rakteter. Totalt tävlade elva klasser från Industritekniska programmet och Teknikprogrammet. Det avfyrades många, många raketer innan resultatet stod klart - allra längst nådde Bianca, 71 meter.

- Det här är första året vi på Teknikcollege anordnar tävlingen. Vi har lånat avfyringsutrustningen från Teknikens hus, berättar en av de lärare som assisterat eleverna vid uppskjutningen. Tidigare längdrekord lär vara 110 meter.

Teknikcollege syftar till att visa upp de satsningar som görs för att skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges teknik- och industriföretag har. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Kontakt
Anna Nilsson, rektor för Teknikcollege, Luleå gymnasieskola, 070-299 38 62