Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Evelina och Niklas finalister i svenska skolmästerskapen i bageri och konditori

Evelina, läraren Sofia och Niklas, ser fram emot SM-tävlingen den 28 mars

Hårdträning gäller för bagerieleverna Evelina och Niklas, som tränar inför Skolmästerskapen i Bageri och Konditori. Finalen går av stapeln den 28 mars i Göteborg. På fyra timmar ska de hinna med att baka en vetedeg, en wienerdeg, matbröd, men också baka och dekorera en tårta.

– Vi har stora förhoppningar om att våra duktiga elever, Evelina och Niklas, ska gå långt i tävlingen, förklarar Sofia Nordin, stolt lärare på Restaurang – och livsmedelsprogrammet. Senast vi hade med bagerielever i skolmästerskapet placerade
de sig topp-tre, nu siktar vi på guld förstås!

Vägen fram till uttagning och slutligen en finalplats har inneburit många olika praktiska moment. Filmer och bilder på såväl degar, utbakningsfärdigheter och färdiga bröd har skickats in, men också förstås recepten som ligger till grund för de välsmakande och vackra bakverken.

– Önskemålet har varit att båda deltagarna i laget ska göra uppgifterna samtidigt
och bredvid varandra, berättar Sofia, och att det filmas. Det har vi gjort och all dokumentation är inlämnad. Däremot finns det inget krav att eleverna ska tävla med just dessa bakverk, tvärtom har vi nu fullt upp med att komma på andra storslagna bakverk som ska bärga hem guldet till oss i Luleå. Mer hårdträning på schemat, med andra ord! Allt ska sitta när vi väl är på plats. Klassen har sparat till en klassresa så hela klassen kommer att se finalen på plats i Göteborg. Vi filar som bäst på att ta fram en riktigt bra heja-ramsa!

Nu ligger Evelina och Niklas i hårdträning inför skolmästerskapet i bageri och konditori

Niklas Vidén och Evelina Svanhem-Wilén går tredje året på Restaurang- och
livsmedelsprogrammet med inriktning mot bageri och konditori. Niklas kommer
från Boden och Evelina kommer från Gällivare (Skaulo).

– Jag älskar att baka och har bakat sedan jag var fem år, berättar Niklas. Helt klart är det bagare och konditor som är mitt drömyrke. På 8-veckorspraktiken, som vi snart ska göra, kommer jag att vara i Stockholm på det anrika konditoriet Gunnarsons Specialkonditori på Söder. Det ska verkligen bli kul!

– Mormor och farmor bakade mycket och jag var ofta med dem i köket, de är mina främsta inspirationskällor, säger Evelina. Mitt intresse för att baka växte än mer på högstadiet. Det är avkopplande och kreativt att baka, ett hantverk som utmanar eftersom det ska smaka gott och dessutom vara vackert att titta på. Jag kommer också att ha min praktik i Stockholm, på K-Märkt Garnisonen på Östermalm, hos chefskonditor Daniel Roos. Han ansvarade bland annat för Kronprinsessans Victoria och Prins Daniels bröllopsdessert när de gifte sig i juni 2010.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Luleå är den bredaste utbildningen i
branschen i norra Sverige. Eleverna kan välja att antingen att utbilda sig mot kök och servering eller mot bageri och konditori. Innan det slutgiltiga valet provar eleverna på båda inriktningarna. I åk 1 läser eleverna kärnämnena svenska, engelska, matematik och idrott och hälsa. Genom att välja behörighetsgivande kurser inom individuellt val får eleverna möjlighet att nå grundläggande behörighet för vidare studier.

– Det känns roligt att våra elever har kommit till final i skolmästerskapet ibageri och konditori, tycker läraren Sofia Nordin. Vi lärare ser det som en möjlighet att på ett bra sätt få visa upp vårt fina program. Elevunderlaget har generellt blivit lägre när det gäller yrkesinriktningarna och därför känns det viktigt att vi syns och attraherar intresserade ungdomar.  Livsmedelsbranschen är stor i Sverige vilket gör att möjligheterna till jobb är goda. Framtiden ser ljus ut och vi ser fram emot att få utbilda fler duktiga bagare och konditorer.

Kontakt
Sofia Nordin, lärare vid Restaurang - och livsmedelsprogrammet, 0738 – 222 269